Draghi: İstanbul Sözleşmesi için Erdoğan'a telkinde bulundum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen İtalya Başbakanı Draghi, "İstanbul Sözleşmesi'ne girmek yolunda Sayın Erdoğan'a teşvik ve telkinde bulundum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi, Beştepe'de resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Draghi'nin ikili görüşmesi ve heyetler arası görüşmelerin ardından imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenlendi.

İtalya ve Türkiye'nin 9 anlaşma imzaladığını söyleyen Erdoğan, "Birçok alanda ilişkilerimizin kurumsallaşmasını pekiştirecek 9 anlaşmayı imzaladık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 34'lük artışla rekor seviye olan 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Mevcut rakamlar bu sene 25 milyar dolar eşiğini rahatlıkla aşacağımızı gösteriyor" dedi.

'ASKERİ VE SAVUNMA SANAYİNDE İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRECEĞİZ'

"Şirketlerimizi iş birliklerini artırmaları ve karşılıklı yatırımlarda bulunmaları yönde teşvik etmeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan, "İtalya ile tesis ettiğimiz askeri ve savunma sanayi iş birliğimiz ayrı bir ehemmiyet taşıyor. Bu alandaki ilişkilerimizi derinleştirmenin müşterek menfaatimize olduğu noktasında hemfikiriz" şeklinde konuştu.

Göç konusunun da gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, "Gündemimizde terörle mücadelede de iş birliği olarak ayrıca önemli yer tutuyor. İtalya'dan beklentilerimizi kıymetli dostumla ikili görüşmede paylaştım. Sayın Başbakan'la göçün idaresi ve yasa dışı göçle mücadele konularını ele aldık. Bu alandaki iş birliğimizi istişareler ve ortak projelerle güçlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜRK-İTALYA ÜNİVERSİTESİ'NİN KURULMASI ÖNEMLİ'

Türk-İtalya Üniversitesi'nin iki ülke halkı arasındaki ilişkileri güçlendireceğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Halklarımız arasındaki yakın ilişkilerin pekiştirilmesini teminen eğitim ve kültür alanında atılabilecek adımları görüştük. Bunların içinde en önemlilerinden bir tanesi de Türk-İtalya Üniversitesi'nin kurulması girişimidir. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de değerlendirdik. İtalya'nın bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik desteği için kendilerine teşekkür ettik. Bu desteğin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum."

'İTALYA ENERJİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR ORTAĞIMIZ'

Rusya-Ukrayna savaşını da değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile Ukrayna'nın müzakere sürecine geri dönülmesi ve Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracına yönelik Birleşmiş Milletler planı hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca Libya başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. İtalya enerji alanında önemli bir ortağımızdır. Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında deniz altı boru döşemesindeki iş birliğimiz dahil enerji güvenliğine dair ortak proje ve çıkarlara değindik."

DRAGHİ: TÜRKİYE'NİN ARABULUCUK ÇALIŞMALARINI TAKDİR EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından konuşan İtalyan Başbakan Draghi, "Dost ve müttefik ülkeler Türkiye ve İtalya olarak karşımızda büyük sınamalar var. Ukrayna savaşından başlayabiliriz, burada birlikte çalışmak istiyoruz. İtalya ve Türkiye, aynı zamanda Kiev'e destek veriyorlar. En ön safta Müzakere bazlı çözüm arayışındalar. Ukrayna'nın kabul edebileceği bir barışın peşinde iki ülke. Türkiye'nin arabuluculuk çalışmaları için büyük takdirimizi ifade etmek istiyorum, özellikle tahıl ambargosunun kaldırılması yönünde. Aynı zamanda gübreler için de serbest geçiş olması lazım" dedi.

Kadına şiddetin önlenmesine dair İstanbul Sözleşmesi'ne Türkiye'nin dönmesini istediğini söyleyen Draghi, "İnsan hakları konusunda, İstanbul Sözleşmesi'ne girmek yolunda Sayın Erdoğan'a teşvik ve telkinde bulundum. Akdeniz dediğimiz zaman binlerce yıllık ekosistemden bahsediyoruz ama kırılgan bir ekosistem bu. Her açıdan bireylere ve çevreye saygılı davranmamız gerekiyor. Göçmenlerde de doğru yönetim yapmamız lazım. Çevreye de iklime de biyoçeşitliliğe de aynı şekilde" diye konuştu.

ERDOĞAN: KARADENİZ KORİDORU ÇOK ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl ihracatında yaşanan sorunla ilgili soru üzerine, “Karadeniz koridoru çok büyük önem ifade ediyor. Konuyla ilgili olarak gerek Sayın Putin gerek Sayın Zelensky'nin yaklaşımları önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Zira bu tahılın ama buğdaydı, ama arpaydı, ayçiçeği yağıydı, bunların dünyaya ulaşımı söz konusu” yanıtını verdi.

“Bizim şu anda bu konularda sıkıntımız yok fakat dünyada sıkıntı var, özellikle Afrika'da ciddi sıkıntı söz konusu” diyen Erdoğan, “Bizler her iki lidere aracı olmaya ve bunu BM çatısı altında Sayın Gutterres'le görüşerek devam ettirmeyi istiyoruz. 1 hafta 10 gün içinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)