D&R, Karga Kafası'nın satışını durdurdu: Müşteri şikayet etmiş

İktidara yakın Turkuaz Medya Grubu'na bağlı D&R, Karga Kafası Ajandası’nın satışını müşteri şikayeti nedeniyle durdurdu. Çizer Kemal Gökhan Gürses, "Kendi siyasi ikballerine uygun davranmışlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Turkuaz Medya Grubu'na bağlı kültür sanat ve kitap satış platformu D&R, Ayrıntı Yayınları'nın yayımladığı 2024 Karga Kafası Ajandası’nın satışını durdurdu. D&R Yönetimi, ajandanın içinde yer alan ve çizer Kemal Gökhan Gürses'e ait bir çizimin 'müşteri şikayeti' nedeniyle D&R mağazalarında satışının yapılmayacağını yayınevine mail yoluyla bildirdi. 

Kemal Gökhan Gürses, "Bu meseleyi çok da büyütmek istemiyorum ama karşılaştığım şey hoş değil açık söylemek gerekirse. Biz zaten yoğun bir sansür baskısıyla uğraşırken bunu bir de bir satış noktasının, üstelik de Türkiye'nin en büyük satış noktasına sahip bir markanın bizimle hiçbir şekilde bir görüş alışverişi yapmadan, kendi bir merci ve bu konuda bir heyetmiş gibi davranarak benim ürünlerimi bütün satış noktalarından geri çekmesi kararını vermiş olması aslında bu ülkedeki genel anlayışı çok güzel temsil ediyor. Şunu kast ediyorum; öylesine yetkisizlik içinde, ideolojisiz ve yarınsız bir yaşayan bir toplumuz ki şu anda herkes birtakım konularda karar verme yetkisi, birtakım kararları uygulama yetkisinin kendisinde olduğunu düşünebilecek kadar hedefsiz ve perspektifsiz, vizyonsuz bir yere dönüşüyor ülkemiz" ifadelerini kullandı.

'TURKUAZ MEDYA KENDİ SİYASİ İKBALİNE UYGUN DAVRANMIŞTIR'

Gürses sözlerine, "Benim gördüğüm kadarıyla burada bir ya da iki müşteri şikayetiyle aldıkları bir karar yüzeyde görünüyor olsa da bir tür bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlık bizim yayıncımıza karşı gösterilen bir rahatsızlık. Yoksa mizah da dahil olmak üzere daha üst kademe yöneticilerin siyasi ikbaline uymayan her şeyi görünmez kılma çabası mı? Bunu benim değerlendirmemi çok doğru bulmuyorum ama  böyle bir eğilimin etkin olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Turkuaz Medya, kendi siyasi ikbaline uygun davranmıştır. Bu ülkenin gelmiş olduğu noktada bizim hareket kabiliyetimizin neredeyse sıfıra indiği, mizahın, edebiyatın, sanatın her türünün çeşitli şekillerde yasaklandığı bir dönem içerisindeyiz. Dünyanın hali de çok iyi olmamakla birlikte Türkiye'de biz bu ülkeyi yaşayan yurttaşlar, sanatın, kültürün ve mizahın, birbirimizle olan ilişkimizin niteliğinin gelişmesine katkı sağlayacak her şeyden hızlı bir şekilde uzaklaşıyoruz" diye devam etti.

'ENGELLEMELERE RAĞMEN ÖZGÜR BİR ÜLKE İÇİN YAZMAYA, ÇİZMEYE DEVAM EDİYORUZ, EDECEĞİZ'

Şikayete konu karikatürü de paylaşan Ayrıntı Yayınları ve çizer Kemal Gökhan Gürses sosyal medya hesabından şu açıklamayı yapmıştı:

"D&R Yönetimi, Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlanan 2024 Karga Kafası Ajandası'nın içerisinde yer alan bir çizimin 'müşteri şikayeti' nedeniyle D&R mağazalarında satışının yapılmayacağını tarafımıza mail yoluyla iletmiştir. 

Mesajı ve çizilme nedeni net ve basittir: Eğitim sistemi tarikat yapılarına teslim edilmiş, toprakları dış yatırımcılara pafta pafta satılan, adaletin, hukukun, insan haklarının hiçe sayıldığı, yaşam tercihleri yüzünden insanların dışlandığı, cezalandırıldığı, hak mücadelesinin şiddetle bastırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Yazıyla, fikirle ve çizgiyle üzerime düşeni her koşulda sürdürmeyi, 1978 yılında Gırgır dergisinde başlayan çizerlik yaşamım boyunca bir sanatçı olarak zorunlu gördüm, görüyorum. 'Zafer Bayramı' kendi kaderini tayin etmek için mücadele eden bir halkın kazanımıdır. Bu kazanımı korumak ve geliştirmek hepimizin görevidir. Görevini yerine getirememiş bir toplumun `bu bayramı kutlama hakkını' tartışan karikatürümü şikayet eden müşterilerini memnun etmek için D&R mağazaları ajandanın satışını durdurmuştur.

İşi kitap satmak olan bir şirket sansür etme ve bir tür cezalandırma hakkını kendinde bulmaktadır. Bütün engellemelere rağmen özgür, demokratik bir ülke ve dünya için yazmaya, çizmeye ve yayımlamaya devam ediyoruz, edeceğiz."