Doktorlardan Hüseyin Durmaz raporu: 'İnfazının cezaevinde devam etmesi hayati risk oluşturabilir'

Gazeteci Hüseyin Durmaz'ı muayene eden sağlık kurulu, cezaevinde kalmasının hayati risk oluşturabileceğini belirterek, 6 ay süreyle infaz tehirinin uygun olacağına kanaat getirdi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR- İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde kalan 'Devrimci Emek' dergisi ilk yazı işleri müdürü ve muhabiri 53 yaşındaki Hüseyin Durmaz'a 9 Ağustos'ta 'Multiple Miyelom' kemik iliği kanseri tanısı konulmuştu. 30 Ağustos’tan bu yana kemoterapi alan ve tedavisine cezaevi koşullarında devam eden Durmaz'ın yakınları, ceza tehiri için başvuruda bulundu. Başvuru sonrası Durmaz'ı muayene eden sağlık kurulu kararını açıkladı.

'ALTI AY BOYUNCA TEHİRİ UYGUN OLACAKTIR'

Ruh Sağlığı Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları ve İç Hastalıkları uzmanlarından oluşan heyet, Durmaz'ın infazının cezaevinde devam etmesinin hayati risk oluşturabileceğine kanaat getirdi. İnfaz tehirinin uygun olduğunu belirten heyet, raporda şu ifadelere yer verdi;

“Kappa hafif zincir Multipl Myelom tanılı hasta, 2. kür VCD Kemoterapisine haftalık olarak ayaktan tedavi odasında devam etmekte, 3. kür kemoterapi ardından yapılacak yanıt değerlendirmesi ile otolog kök hücre nakli (yüksek doz kemoterapi eşliğinde) planlanacak olan hastanın cezasının infazının cezaevinde devam etmesi hayatı için risk oluşturabilir. Bu nedenle hastanın cezasının 6 ay boyunca tehiri uygun olacaktır”

Heyetin raporunun cezaevi tarafından Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildiği ve ATK'nin vereceği karar doğrultusunda Durmaz'ın tahliye edilip edilmeyeceğinin belli olacağı öğrenildi.

HÜSEYİN DURMAZ KİMDİR?

15 Mayıs 1969 Tokat, Turhal'da doğan Hüseyin Durmaz, 1990 Kasım'ında İstanbul’da yayınlanmaya başlayan Devrimci Emek dergisinin ilk Yazı İşleri Müdürü oldu. 1991 Nisan'ında “Devrimci Emek” dergisinin de yayınlandığı Emek Yayınları’nı devralarak 1993 Haziran'ına kadar sahipliği ve Yazı İşleri Müdürlüğünü devam ettiren Durmaz, aynı zamanda derginin muhabirliğini de yaptı. 1992 yılında İzmir Belediyesi işçilerinin Ankara’ya düzenlediği 'Ölüm Yürüyüşü'nü muhabir olarak takip eden Durmaz, 1992 Kasım'ında da bu deneyimini anlattığı 'Ölüm Yürüyüşü Güncesi' adlı kitabını yayınladı.

1995 Eylül’ünde 'TKEP/L' üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine giren Durmaz, 1996 yılında 69 gün ölüm orucunda kaldı. 19 Aralık 2000'de gerçekleşen “Hayata Dönüş” operasyonu ile Ümraniye Cezaevi'nde karşılaşan Durmaz, 2011 yılına kadar defalarca tutuklanıp tahliye edildi. “Uzun tutukluluk” gerekçesi ile son olarak 2011 yılı Ocak ayında tahliye edilen Durmaz, 2017 yılında tekrar tutuklandı. Ömrünün 19 yılını cezaevinde geçiren Durmaz, cezaevinde yakalandığı kemik iliği kanseri ile mücadele ediyor. (DUVAR)