Doktor Eryazgan ‘Aşı yok’ dediği için hakim karşısına çıktı

Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Eryazgan, aşı sıkıntısı yaşandığını dile getirdiği için hakkında açılan soruşturma kapsamında hakim karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Geçtiğimiz yıl katıldığı bir televizyon programında 'aşı sıkıntısı yaşandığına' dair konuşması sonrası hakkında soruşturma başlatılan Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan bugün hakim karşısına çıktı.

Eryazgan, kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen 'Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan 'halkı yanlış bilgilendirmek' ve 'yalan beyanda bulunmak' ile suçlanıyor. Hakkında 1-3 yıl arası hapis cezası istenen Eryazgan, bugün Şanlıurfa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.

Mahkeme kararını 6 Ocak’ta verecek.

'DOĞRULARI SÖYLEDİK, KANITLARIMIZ VAR'

Eryazgan'ın duruşması için meslekdaşları mahkeme önünde bir araya geldi. Basın açıklaması düzenleyen hekimler, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Hacı Yusuf Eryazgan’ın yanında olduklarını ifade etti. Burada konuşan Eryazgan, "2021 yılının ekim ve kasım aylarında eksik olan Hepatit-A BCG ve OPA aşılarını Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü'ne sözlü ve yazılı olarak bildirmemize rağmen, Halk Sağlı Genel Müdür Yardımcısı'na durumu iletmemize rağmen sorunlar çözülmemiş ve sorulan sorulara cevap verilmemişti. Tabi ki her meslek örgütü gibi bilimin ışığında, halkın sağlığını ve çocuklarımızın geleceğini düşünerek bu sorunu kamuoyuyla paylaşmamız gerekliydi” diye konuştu.

Gerçekleri söylediğini yineleyen Eryazgan, “Bu gerçeklerden rahatsız olan bakanlık inanılmaz bir hızla müfettiş görevlendirdi. Sorunların çözülmesi yönünde ne yazık ki bu hızı hiç göremedik. İlgili müfettişe, doğruları tekrar anlattık” dedi. Bu süreçte denetime gelen müfettişin herhangi bir ceza uygulamadığını hatırlatan Eryazgan, hakkındaki 'halkı yanlış bilgilendirme' suçlamasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi.

‘YALANCI KİM?’

Eryazgan şunları sordu: “Müfettiş kendi raporuna koyduğu tablolarda açıkça bir dönem bakanlığın aşı göndermediğini kabul edip yazmışken yalancı kim? 2 tane şahit açık.a ifadelerinde 'Aşı yoktu. Biz şahidiz' demiştir. Buna rağmen müfettiş raporunda, ‘Hacı Yusuf Eryazgan'ı doğrulayan yok’ diyerek yalan beyanda bulunmuyor mu? Yalancı kim? Türkiye'nin her yerinden elimizde belge belge aşı erteleme listeleri var. Yani o dönem aşıları yapılamamış, aşı yokluğundan dolayı ertelenmiş çocuklar var. Bunu da mahkemeye sunduk, soruyoruz. Yalancı kim?” Haklı olduklarını ifade eden Eryazgan “Aklanacağız ve sonrasında yine sizin eksiğinizi tamamlayıp, tüm saydığımız yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bizler meslek örgütü temsilcisiyiz. Doğruları söylemek için, hakkı hukuku savunmak için, halkın sağlığını düşünmek için bu görevlerdeyiz” diye konuştu.

Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise “Duruşmada Sağlık Bakanlığı'nın avukatlarının müdahillik talebi reddedildi edildi. Fakat duruşma devam edecek, dava dezerformasyon yasası ile ilgili sürüyor” dedi.  Doktor Eryazgan’ın söylediklerinin doğru olduğunu ve halkı bilgilendirdiğini söyleyen Ezer, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı’nın asıl görevi toplumun sağlığını düşünmek, var olan eksikliği gidermektir; meslek örgütü temsilcilerinin dava açmak değil. Biz de Tabipler Odası olarak takipteyiz. Avukatımız da müdahil oldu davayı takip ediyoruz."

Ne olmuştu?

Eryazgan, geçtiğimiz yıl katıldığı bir canlı yayında "Aşı noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Aşıyı yapamıyoruz, eksik kalıyor" diyerek 0-2 yaş arasında yapılması gereken Hepatit B, çocuk felci ve verem aşılarının eksik olduğunu dile getirmişti. Kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen 'Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan 'halkı yanlış bilgilendirmek' ve 'yalan beyanda bulunmak' ile suçlanan Eryazgan hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra meslek örgütlerinden men edilmesi talep ediliyor.