Doğan Ergün: Türkiye için zaruri ihtiyaç ivedilikle AKP’den kurtulmak

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, seçimlerin sadece savaş nedeniyle 1 yıl ertelenebileceğini hatırlatarak, "Türkiye için zaruri ihtiyaç ivedilikle AKP’den kurtulmak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Kara

İZMİR- Maraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem sonucu alınan OHAL kararıyla birlikte akıllara takılan sorulardan bir tanesi de 14 Mayıs’ta yapılması planlan seçimlerin ertelenip ertelemeyeceği. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı, aynı zamanda siyaset bilimci Doğan Ergün, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sadece savaş hali nedeniyle ve TBMM kararı ile 1 yıl ertelenebileceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç’ın "Seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım" açıklamasına da değinen Ergün, “Türkiye için zaruri ihtiyaç ivedilikle AKP’den kurtulmak” dedi.

‘HUKUKİ VE POLİTİK AÇIDAN SEÇİM ERTELENEMEZ’

Ergün, depremin doğayla, ekolojik sistemle ilgili bir kriz olmadığını doğal afeti bir krize, felakete ve katliama dönüştüren şeyin siyasi iktidar olduğunu söyledi. Ergün, OHAL sürecinin ve depremin 14 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan seçime bir etkisi olup olmayacağına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Seçimler, halk iradesinin tecelli etmesini sağlayan en önemli mekanizma. Doğal olarak siyasi iktidar seçimlerle belirleniyor. Resmi rakamlarla otuz bin, belki gerçekte çok daha fazla sayıda yurttaşımızın canına mal olan, yüz binlercesini evsiz bırakan bir felaketi yaratan siyasi iktidar, tabii ki bugün ortaya çıkan tabloyu da değiştirecek bir yeterliliğe sahip olamaz. Felakete neden olan, çözüm getiremez. Çözecek irade kimse, ona da halk karar verir. Bu iktidar gidecek. Yerine kim gelecek bakacağız. Ama siyasi olarak bunun dışında bir ihtimal tartışılamaz. Bu, işin siyasi hatta insani, vicdani, etik boyutu. Hukuki olarak ise Anayasa ve Seçim Kanunu çok açık. Anayasa’nın 78. maddesine bağlı olarak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 5. Maddesi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sadece savaş hali nedeniyle ve ancak bu nedenden kaynaklanan TBMM kararı ile 1 yıl ertelenebileceğini net bir şekilde belirtiyor. Ortada bir savaş olmadığı için böyle bir erteleme düşünülemez dahi. Demek ki, politik olarak seçimlerin ertelenmesi nasıl mümkün değilse, hukuki olarak da böyle bir ihtimal bulunmuyor. Teknik kimi sorunlar varsa, onlar da seçmenlerin kayıt yaptırma sürelerinin uzatılmasıyla, yer değiştirmek zorunda kalan kişilerin farklı yerlere kayıt yaptırmasıyla veya ek kimi düzenlemelerle çözülebilir” dedi.

'YSK SİYASİ PARTİLERDEN YARDIM İSTEYEBİLİR, BİZ AÇIĞIZ'

YSK ile ilgili tartışmaları da gördüklerini belirten Ergün, "Seçim tarihiyle ilgili YSK yetkilidir şeklinde bilgisiz veya kötü niyetli yorumlar da görüyoruz. Bu yanlış. YSK, seçim başlangıcından bitiş tarihine kadar yetkilidir. Önce seçim tarihi yasalara göre ilan edilir, sonra bu seçim süreci içerisindeki düzenlemeler konusunda YSK yetkilidir. YSK ve iktidar ‘seçimi nasıl engelleriz’ diye değil bu koşullarda hak kaybına yol açmaksızın seçimin nasıl yapılacağına dair kafa yormalı, çözüm üretmeli. Bu konuda yetersiz ve çaresiz iseler siyasi partilerden yardım isteyebilirler. Biz buna açığız hukukçu arkadaşlarımız bu konuda hazırlık içerisindeler. Seçimlerin hangi tarihte yapılacağına ilişkin kanun henüz TBMM’den geçmedi. Henüz bir Cumhurbaşkanı kararı da mevcut değil. Sadece lafzi olarak böyle bir tarihten söz edildi. O yüzden, seçimlerin tarihine ilişkin şu anda bir şey söyleyemiyoruz. Kesin olan; olağan seçim tarihi 18 Haziran ve bu şekilde yapılacak bir seçimde yine Anayasaya göre Recep Tayyip Erdoğan aday olamaz" diye konuştu.

'TÜRKİYE İÇİN ZARURİ İHTİYAÇ İVEDİLİKLE AKP’DEN KURTULMAK'

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç’ın "Seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir" açıklamasını değerlendiren Ergün, seçimlerle ilgili böyle bir zaruretin olmadığını yasaların ve siyasetin bunu reddettiğini söyledi. Ergün, “AKP’nin başında olduğu rejim bir suç ortaklığıdır. Bu suç şebekesi insanlarımızı katlediyor, kaynaklarımızı yağmalıyor, kentlerimizi yıkıyor.

Bülent Arınç olsa olsa kendisi veya partisi, geçmişteki veya bugünkü suç ortakları için bir ivedilikten veya zaruretten bahsediyordur. Bülent Arınç belli ki telaş içinde… O ve ortakları için zaruri olanın, ivedi olanın ne olduğuna halk karar verecek. Hiç merak etmesin. Türkiye için zaruri ihtiyaç ivedilikle AKP’den kurtulmak” diye konuştu.

'İKTİDARLA İŞBİRLİĞİ YAPANI HALK TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATAR'

"Muhalefetin bu konu hakkındaki tutumu nasıl olacak?" sorusuna yanıt veren Ergün, "Ben iktidarın resmi sözcülerinden henüz seçim ertelenmesini ima eden bir açıklama duymadım. Hatta üç gün önce yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi seçimlerin tarihinde yapılacağı konusunda özel bir atıf içeriyordu. Muhalefetin de yukarıdaki hukuki ve politik çerçeve dışında hareket etmesi mümkün değil. Birileri Anayasa'yı tanımama, Türkiye’de hukuk düzenini tamamen yıkma gibi maceralara girişirse bedeli ağır olur. Hukuku tanımamak konusunda iktidarla olası bir işbirliği yapanı da halk tarihin çöplüğüne atar” dedi.