Doğal gaz krizine bakanlığın ‘çözümü’ nükleer ve Karadeniz oldu

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, enerji krizine çözüm olarak Akkuyu’da yapılan nükleer santral ile Karadeniz’de bulunan doğal gazı sundu. HDP’li Garo Paylan, “Gazla peynir gemisi yürümüyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye’de ocak 2022 sonunda doğal gaz krizi yaşandı. İran'ın Türkiye'ye 10 gün süreyle doğal gaz veremeyeceğini açıklamasının ardından büyük ölçekli sanayi tesislerinin gaz ve elektrik kullanımına sınırlama getirildi. Pek çok sanayi tesisinde üretim durma noktasına gelirken muhalefet, iktidara, doğal gaz depolarının doluluk oranının yüzde 27 seviyelerinde olması nedeniyle tepki gösterdi.

Doğal gaz krizinin yaşandığı günlerde konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylan’ın, enerji krizini ortadan kaldırmak için atılacak adımların neler olduğu, enerji krizinden oluşan zararların nasıl karşılanacağı, Ukrayna krizinin derinleşmesi durumunda enerji güvenliği için hazırlığın olup olmadığı gibi sorularına yanıt veren Enerji Bakanı Dönmez, enerji krizine çözüm olarak Akkuyu’da inşa edilen nükleer santrali ve Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervini gösterdi.

BAKAN DÖNMEZ AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNİ İŞARET ETTİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, HDP’li Garo Paylan’ın sorularına verdiği yanıtta enerjide ithalat bağımlılığını azaltma adına yerli ve yenilenebilir kaynaklardan maksimum seviyede faydalanarak elektriğin sürekli ve uygun şekilde tüketiciye ulaştırılması adına politikalar benimsediklerini söyledi. Bakan Dönmez, bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim kapasitesinde Türkiye’nin “kayda değer bir ilerleme” aldığını belirterek, “2021 yılı sonu itibarıyla 99 bin 820 MW olan elektrik kurulu gücümüzün yüzde 65,1'i yerli, yüzde 53,7'lik kısmı ise yenilenebilir enerji kaynaklıdır” dedi.

Yenilenebilir enerji politikaları kapsamında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modelleri uygulanmaya başlandığını, şimdiye kadar 2 adet rüzgâr, 2 adet güneş olmak üzere toplamda 4 bine MW’e gücünde 4 adet YEKA yarışması gerçekleştirildiğini belirten Bakan Dönmez, yanıtında, “Diğer taraftan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 2023 yılında devreye alınmasıyla birlikte kaynak çeşitliliğinde ve kurulu güç kapasitesinin gelişiminde önemli bir adım atılmış olacaktır” dedi.

KARADENİZ GAZI: CUMHURBAŞKANIMIZCA BELİRLENEN HEDEF DOĞRULTUSUNDA İLK ÜRETİM 2023

Doğal gaz depolama konusunda “önemli” adımlar atıldığını, bu çerçevede Kuzey Marmara ve Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri’nin devreye alındığını belirten Bakan Dönmez, bu iki deponun kapasite artırma çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “2023 yılında genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 10 milyar metreküplük yer altı doğal gaz depolama kapasitesine ve bu iki tesisten 155 milyon metreküplük günlük geri üretim kapasitesine ulaşılmıştır” dedi.

Bakan Dönmez yanıtının devamında ise Karadeniz’de bulunan doğal gaza işaret etti. Dönmez enerji alanında attıkları adıma dair, “Karadeniz'deki Sakarya Sahasında bulunan doğal gaz Karadeniz altı boru hatları aracılığıyla taşınacak olup, Cumhurbaşkanımızca belirlenen hedef doğrultusunda ilk üretim 2023 yılında yapılarak vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır. Bu kapsamda yürütülen çalışmalara belirlenen takvim doğrultusunda devam edilmektedir” ifadelerini kaydetti.

HDP’Lİ PAYLAN: HERKES GİDER MERSİN’E BİZ GİDERİZ TERSİNE

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de yaşanan enerji krizinin çözümü için nükleer ve Karadeniz gazının işaret edilmesine tepki gösterdi. Bütün dünyanın enerji krizini çözmek için yenilenebilir enerjiye doğru koştuğunu belirten Paylan, “Bütün dünya, rüzgâr ve güneş enerjisine doğru yatırım yaparken bizde maalesef, herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine, nükleer enerjiye sarılan bir anlayış var. Nükleer öldürür, büyük bir risktir. Aynı zamanda da çok pahalı bir enerji. Şu anda rüzgar enerjisi 5-6 cent’e üretilebilirken nükleer enerjiyi 13 cent’e yani iki buçuk kat bir paraya satın alacaklar. Bu milyarlarca dolar kaynağın yurt dışına akması demek” ifadelerini kullandı.

‘GAZLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMÜYOR’

İktidarın Karadeniz gazı ile ilgili “müjdelerine” karşı, “Gazla peynir gemisi yürümüyor” diyen HDP’li Paylan, “Sürekli ‘Gaz çıkaracağız’ diyorlar ama topluma fahiş fiyatta doğal gaz satıyorlar. Hem nükleere hem de Karadeniz gazını işaret etmeleri vatandaşa yalnızca umut satmak anlamına geliyor. Özellikle nükleer santral bir umut değil, karanlıktır. Hem ekolojik hem de maliyet anlamında karanlıktır” diye konuştu.

Enerji Bakanı Dönmez’in, krizden çıkış olarak nükleer santrali ve Karadeniz gazını işaret etmesini “Aymazlık” olarak niteleyen HDP’li Paylan, “Dünyayı ve dünyanın gidişini okuyamıyorlar.  Dünya nükleerden çıkıyor. Almanya nükleer santrallerini kapattı. Pek çok ülke nükleer enerjiden çıkarken biz nükleer enerjiye yöneliyoruz. Bu da zamanın ruhunu okuyamamak demektir. Nükleer enerji trendi 30 yıl önce vardı. Bizse şimdi yöneliyoruz, bu kabul edilemez. Enerji Bakanlığı’nın enerji vizyonu çağın gerisinde kalmış, bu yanıt da bunu gösteriyor” dedi.