Doç. Özdemir'e 15 yıldır çalıştığı ODTÜ'den 'akademik yetersizlik' kararı

Yonca Özdemir, 15 yıldır çalıştığı ODTÜ'den kontratı yenilenmeyerek atıldı. Özdemir, gazetelerde yayınlanan Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirlerinin bu atılma kararında rol oynadığı söyledi.

Fotoğraf: ODTÜ
Google Haberlere Abone ol

Namık Alkan

İZMİR - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yonca Özdemir, 15 yıldır çalıştığı kurumundan “akademik yetersizlik” gerekçesiyle kontratı yenilenmeyerek çıkarıldı. Özdemir, Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirlerinin de bu atılma kararında rol oynadığı söyledi.

'KAMPÜS-SEN’İN HEDEF ALINDIĞI AÇIKTIR'

Özdemir, kararın kendisine nisan ayı sonunda bildirildiğini ifade etti. Kurumun kullandığı, “kriterlerle kesinlikle bağdaşmayan" ifadesinin detaylı yeniden değerlendirilmesini talep ettiğini söyleyen Özdemir, bu talebinin de reddedildiğini açıkladı.

Özdemir, "15 senedir çalıştığım bu kurumda akademik sorumluluklarımı kusursuz yerine getirdiğim herkesin malumudur. Dolayısıyla akademik olmayan bazı nedenlerden dolayı işten çıkarılmış olduğum aşikârdır. Özellikle, bu kararla Aralık 2017’den Mayıs 2022’ye dek başkanlığını yürüttüğüm kampüsümüz sendikası KAMPÜS-SEN’in hedef alındığı açıktır. Amaç hem sendikayı susturmak hem de güvensiz iş ortamı yaratarak tüm çalışanları korkutup sindirmektir" dedi.

Yonca Özdemir

Yonca Özdemir, çeşitli gazetelerde yayınlamış olan Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirlerinin de bu atılma kararında rol oynadığını belirtti. Kararda 'T.C. Büyükelçiliği’nin rolünün olmadığını' da belirten Özdemir, 'ortadaki ayıbın tamamen ODTÜ yönetimine ait olduğunu' söyledi.

'KKTC’DEKİ VE TÜRKİYE’DEKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUM'

Üç yıl önce de benzer bir şekilde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden üç profesörün işten çıkartıldığını belirten Özdemir, “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Yönetimi’nin kampüsün mali sıkıntılarına ve öğrenci şikâyetlerine çözüm bulmak yerine, kampüsün sorunlarını daha da derinleştiren ve hem hocaların hem öğrencilerin ODTÜ’ye güveninin derinden sarsılmasına yol açan bu tip kararlar alması üzücü ve adaletsizdir. ODTÜ yönetimini ODTÜ prensip ve ilkeleri ile de kesinlikle bağdaşmayan bu kararından dolayı kınar, tüm ODTÜ bileşenlerini, akademisyen arkadaşlarımızı, KKTC’deki ve Türkiye’deki sivil toplum örgütlerini dayanışmaya davet ederim" diye konuştu.