Djokovic mahkemede kazandı, Melbourne karıştı

Tenisçi Djokovic vize iptaline karşı Avustralya'da açtığı davayı kazandı. Ancak Göçmen Bakanı kararıyla hâlâ sınırdışı edilebileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sezonun ilk grand slam turnuvası Avustralya Açık'a katılmak için gittiği Melbourne'de Covid kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle vize muafiyeti iptal edilen ve hakkında sınırdışı kararı alındıktan sonra karantina oteline yerleştirilen Sırp tenisçi Novak Djokovic, Avustralya hükümetine karşı açtığı davayı kazandı. Ancak mahkeme Djokovic'in derhal serbest bırakılması kararı alsa da, son sözü Göçmen Bakanı Alex Hawke söyleyecek.

DESTEKÇİLERİNE GAZ SIKILDI

Ünlü tenisçi mahkeme kararına rağmen hâlâ sınırdışı tehdidi altındayken, ailesi Djokovic'in tekrar gözaltına alınabileceğini öne sürdü. Son olarak, Djokovic'in mahkeme salonunun dışında toplanan destekçileriyle polis arasında gerilim yaşandı.

Alandan çıkmaya çalışan bir arabanın içinde Djokovic'in bulunduğunu düşünen eylemciler yolu kapatınca, polis gaz sıktı. 

NE OLMUŞTU?

Covid aşısı olup olmadığını gizleyen ve aşı karşıtı açıklamalarıyla tanınan Djokovic'in, 'tıbbi muafiyet' sağlanarak Avustralya'ya gitmesi ülke içinde tepki çekmişti. Federal hükümet ünlü tenisçinin muafiyetini ülkeye indiği sırada iptal etmiş, bu durum da uluslararası bir krize yol açmıştı. Avukatları ise Djokovic'in 19 Ocak'ta Covid pozitif çıkması sonrası bağışıklık kazandığı için aşı olup olmasa da muafiyet hakkı bulunduğunu savunmuştu.

'DERHAL SERBEST BIRAKILSIN'

Djokovic'in avukatlarının sınırdışı kararına karşı açtığı davada, bugün ünlü tenisçinin lehine bir karar çıktı. Avustralyalı yargıç Anthony Kelly, Djokovic'in vizesinin Melbourne'da son anda iptal edilmesinin 'mantıksız' olduğuna hükmederek, dünya erkekler tenisinin 1 numarasının 30 dakika içinde serbest bırakılması kararı verdi.

Hüküm, Djokovic'in vizesinin iptal edilmesi kararının geri çekilmesini, karantina merkezinden en fazla 30 dakika içinde serbest bırakılmasını, pasaportunun ve şahsi eşyalarının derhal geri verilmesini, mahkeme masraflarını da Avustralya hükümetinin ödemesini öngörüyor.

HÜKÜMET YENİDEN İPTAL EDERSE ÜÇ YIL YASAK GELEBİLİR

Ancak duruşmanın sonunda hükümetin avukatı Chris Tran, Göçmen Bakanı Alex Hawke'ın vizeyi yeniden iptal etmeyi gözden geçirebileceğini söyledi. Bu açıklamayla gözler bakana çevrildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada da, Hawke'ın bakan olarak kişisel yetkileri dahilinde vizeyi bir kez daha iptal edip etmemeyi gözden geçirdiği belirtildi.

Avustralya'nın göçmen yasalarına göre, bakanın bu gibi durumlarda özel yetkisini kullanma hakkı bulunuyor. Eğer bakanlık bu yönde bir karar alırsa, Djokovic'in Avustralya'ya girmesi üç yıl yasaklanacak.

AİLESİ: ONU YENİDEN KİLİTLEMEK İSTİYORLAR

Djokovic'in ailesinden de yeni iddialar geldi. Ünlü tenisçinin erkek kardeşi Saša Ozmo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Novak'ı yeniden yakalayıp kilitlemek istiyorlar" dedi. Ozmo, Djokovic'in avukatlarıyla görüştüğünü belirtti.

Djokovic'in destekçilerinin eylemleri ise "Novak'ı serbest bırakın" sloganlarıyla sürüyor. (DIŞ HABERLER)