Diyarbakır'da Zaho saldırısına tepki: Tüm dünyanın gözleri önünde bir katliam yaşandı

HDP Diyarbakır İl Örgütü ve sivil toplum örgütleri Zaho’daki saldırıya tepki göstererek savaş politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Konuşma sırasında polisler, kitlenin önünü kapattı.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara 

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır İl Örgütü, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok vilayetinin Zaho kentinde turistik bir tesisi hedef alan ve 9 sivilin ölümüne, 23 kişinin yaralanmasına yol açan havan topu saldırısına ilişkin Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı.

Açıklamaya 78’ler Derneği, Türkiye İşçi Partisi, Tabip Odası, HDP Diyarbakır milletvekilleri Dersim Dağ ile Remziye Tosun, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HDP il ve ilçe örgütleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve kentte bulunan birçok sivil toplum örgütünün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada, “Em komkujiya Zaxo’ye şermezar dıkın” pankartı açılırken, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 

ATASOY: TEK ÇAREMİZ BARIŞ VE DEMOKRASİDİR

Zaho’da hayatını kaybedenleri anarak sözlerine başlayan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy şunları dile getirdi:

“Bu saldırıda 10 insan yaşamını yitirdi. Tüm dünyanın gözleri önünde bir katliam yaşandı. Irak hükümeti yaşanan saldırının Türkiye tarafından yapıldığını söylese de, Türkiye maalesef bu konuya dair hiç bir açıklama yapmadı. Bu katliamların yaşanması için tek çaremiz barış ve demokrasidir. Bunun için çalışma yapması gerekiyor. Biz HDP olarak her koşulda barışı savunuyoruz. Bugün HDP barış istediği için kapanmak istemiyor. Bütün halkların bir araya gelip barışı istemesi lazım. Bizler her koşulda barış demekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

DAĞ: KÜRTLERİN İRADESİNİN TANINMALI

Atasoy’dan sonra söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, konuşmasında Zaho’da katledilen kişilerin AK Parti ve MHP politikalarının sonucu olduğunu söyledi. "Kürt coğrafyasında yürütülen politikalar yüzünden binlerce insanın yaşamını yitirdiği"ne dikkat çeken Dağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Rojava’ya saldıranlar Dersim, Zilan ve Suruç katliamlarını yapanlar bugün Zaxo’da da katliam yapıyor. Barışın olması için Kürtlerin iradesinin tanınması gerekir. Nerede Kürtlerin kazanımı varsa Türkiye oraya saldırıyor. Kürtlerin iradesi, kültürü, kimliğinin yok sayılmasının karşısında birlik olunmalıdır. Hiçbir zaman bu katliamları kabul etmeyeceğiz. Bu katliamın hesabını soracağız.” 

Konuşma sırasında polisler, Dersim Dağ’ın "TSK ve Türkiye Cumhuriyeti’ni itham ettiği" iddiasıyla barikatlarla kitlenin önünü kapattı. Polis ablukası altına alınan kitle Dersim Dağ’ın konuşmasının ardından “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme geçit yok” sloganları attı. (DUVAR)

Etiketler Zaho Diyarbakır HDP