Diyarbakır’da umutlu bekleyiş: Samet çıkana kadar oyuncağını bırakmayacağım

Maraş merkezli depremin yıkıma neden olduğu on ilden biri olan Diyarbakır’da enkazlarda umutlu bekleyiş sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

DİYABAKIR- Merkez üssü Maraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden etkilenen kentlerden bir olan Diyarbakır’da yıkılan 7 binada enkaz çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır’da yaptığı incelemeler sonucunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır’da 7 müstakil binanın tamamen çöktüğünü, birinde insan bulunmadığını açıkladı. Bozdağ, "Bugüne kadar 6 binadan enkaz altından 322 vatandaşımız çıkarıldı, maalesef bunlardan 192’si vefat etti, 1091 kişi yaralandı" dedi.
Depremin 4. gününde Ofis semtindeki Sözel Apartmanı’nda da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkazda yakınları bulunanlar 4 gündür alandan ayrılmadı.
AFAD’ın ağır çalıştığını söyleyen vatandaşlar hala umutla belediklerini ve her saniyenin çok değerli olduğunu söyledi. Enkaz önünde zaman zaman gerginleşen vatandaşlar "Kurtarmaya çalışmıyorlar, yıkmaya çalışıyorlar" şeklinde tepki gösterdi.

8 AYLIK HAMİLE EVİN TALAY DA ENKAZ ALTINDA

Diyarbakır’da deprem nedeniyle yıkılan Sözel Apartmanı 8 katlı bir binaydı. Sözel Apartmanı’nda enkaz altında kalan biri de 8 aylık hamile Evin Talay. 3 yaşındaki oğlu Samet ve eşi Velat ile göçük altında ve kurtarılmayı bekliyor.
Ablası, annesi ve babası Evin’den müjdeli bir haber bekliyor. Elinde yeğeni Samet’in oyuncak arabasıyla bekleyen teyze, çalışmaların bekledikleri gibi olmadığını ve çok ağır ilerlediğini söyledi.



OYUNCAĞI ELİNDEN BIRAKMADI

Enkaz altında kız kardeşi, yeğeni ve eniştesinin olduğunu belirten abla, gece gündüz demeden bir umutla bekliyor. 4 gündür döktüğü gözyaşları gözaltlarını morartmış ve halsiz bırakmış. 8 aylık hamile olan kız kardeşi için endişelenen ve hala çıkarılmamasına sitem eden abla, bir yandan da yeğeni Samet’i dilinden düşürmüyor. Dört gündür yeğenine ait oyuncak arabayı elinde tutan abla, "Samet çıkana kadar elimden bırakmayacağım" dedi.
Diğer yakınlarının da perişan olduğunu söyleyen abla, "Annem dışarıda ama içerde olanlardan farkı yok, o da perişan oldu. 4 gündür gece gündüz burada bekliyoruz. Sağ salim çıksınlar da biz bekleriz" dedi.

‘HALA UMUDUM VAR’

Enkaz altından "kurtarın" çağrısının geldiğini iddia eden abla sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalışmaları yapıyorlar ama çok geç yapıyorlar. İnsanlar orda bağırıp çağırıyorlar, ‘kurtarın’ diyorlar, sesleri geliyor. Yani bilmiyorum, onlar da mı korkuyor, can korkusuyla mı ağır çalışıyorlar, bilmiyorum."
Kardeşini anlatınca gözyaşlarına hakim olamayan abla ekiplere gönüllü olarak çalışmak istediklerini ama kabul edilmediğini belirtti. “Biz gönüllü olarak çalışmak istiyoruz. Ölsek bile kimse sorumlu olmaz, dedik, ama bırakmıyorlar" diyen abla, "Acaba o çocuk orada ne yapıyor. Annesi babası koruyordur onu” diye konuştu.
Kardeşinin ve ailesinin sağ kurtulacağına dair umudunu koruyan abla, binanın depremde yakılmasında ihmali olan insanlara da sitem etti.
Enkaz alanından ayrılırken AFAD görevlileri çalışmalarına devam ediyordu. Vinç seslerini kapatarak enkazdaki boşluğa doğru "Sesimi duyan var mı?" diye sesleniyorlardı.