Diyarbakır’da Şengal anması: Ezidi halkı hiç kimseye teslim olmayacak

Ezidilerin katledilmesinin yıl dönümünde Diyarbakır’da anma düzenlendi. Feleknas Uca, "Şengal 74 fermana boyun eğmedi, eğmeyecek. Ezidi halkı hiç kimseye teslim olmayacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - IŞİD, 3 Ağustos günü, Irak'ta Ezidilerin yaşadığı Şengal kentine saldırdı. Binlerce insanın katledildi, kadınlar kaçılarak köle pazarlarında satıldı, yüzbinlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.

Ezidilerin "74’üncü ferman" olarak tanımladıkları, katliamı 8’inci yıl dönümünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Yenişehir ilçesinde bulunan Hazal Park’ta açıklama yaptı.

Kadınların beyaz tülbent taktığı açıklamada "Komkujiya jinên Êzidî Komkujiya mirovahiyê ye em jibîr bakın" pankartını açıldı.

‘SOYKIRIMIN ACISINI DERİNDEN YAŞIYORUZ'

Ezidi kadınlara yönelik gerçekleştirilen katliamdan dolayı bir araya geldiklerini ifade eden HDP Diyarbakır Kadın Meclis Sözcüsü Yasemin Üçer, "8 yıl önce bugün bir kadın kırımı yaşandı. Tarihin belleği ve kültürü olan Ezidi halkına ve kadınlarına yapılan bu saldırı insanlığa yapılan bir saldırıdır" dedi.

"DAİŞ tarafından gerçekleşen bu soykırımın acısı derinden yaşıyoruz" diyen Üçer, "Saldırıdan dolayı yüzbinlerce Ezidi başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. DAİŞ tarafından 6 bin 417 kişi kaçırıldı. Bunlardan 3 bin 548 kadın, 2 bin 869’u erkek olarak kayıtlara geçti. Biz bu katliamın hesabını mücadele ederek soracağız" ifadelerini kullandı.

UCA: 2 BİNDEN FAZLA KADININ AKIBETİ BİLİNMİYOR

Şengal katliamında hayatını kaybedenleri anan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, "Soykırım üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmadı. Yüzbinlerce insan göç etmek zorunda kaldı. 7 bin Ezidi kadın çeteler tarafından pazarlarda satıldı. Ezidi kadınlara çarşaf giydirildi ve satıldı. 8 yıl geçmesine rağmen 2 binden fazla Ezidi kadının akıbeti bilinmiyor" diye konuştu.

'HEP BİRLİKTE ŞENGAL'E SAHİP ÇIKALIM'

Ezidilerin yalnız bırakıldığını ve 74 katliama maruz kaldığını belirten Uca, şunları söyledi:

"Bu katliam bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşti. ‘Şengal Kürdistan’ın namusudur' diyenler dün Şengal’i yalnız bıraktılar. Bugün de Şengel’i koruyamazlar. Şengal katliamında o insanları yalnız bırakanlar bugün ‘Şengal bizim namusudur' demesin. Şengal 74 fermana boyun eğmedi, eğmeyecek. Ne dün ne bugün ne de yarın Ezidi halkı hiç kimseye teslim olmayacak. Gelin hep birlikte Şengal’e sahip çıkalım."

Yapılan konuşmaların ardından kitle, Şengal katliamın da hayatını kaybedenler için üç dakikalık oturmak eylemi gerçekleştirdi.