Diyarbakır'da 'köpekli işkence' davasında polise beraat

Evlerine baskın yapılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz'ın, köpekli işkenceye maruz kalmasıyla ilgili davada, sanık polis beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Diyarbakır'da  Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftine köpekle işkence yapan polis Serdar Gök, hakkında 'basit yaralama'dan açılan davada beraat etti. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, 31 Mayıs 2020'de polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evleri basılan Menice-Şeyhmus Yılmaz çifti, çocuklarının gözleri önünde üzerlerine köpek salınması sonucu yaralandı. Çiftin şikâyetçi olması üzerine polis Serdar Gök hakkında, “Menice Yılmaz’ı basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralamaktan”, Şeyhmus Yılmaz’ı ise “basit tıbbi müdahale ile giderilmeyecek şekilde yaralamaktan” Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İki yılı aşkın süredir devam eden davada karar çıktı. 

Duruşmaya Gök ve avukatı katılmazken, Yılmaz çiftinin avukatı Selameddin Varol duruşmada hazır bulundu. 

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmada, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan istediği bilirkişi raporu öncesi ceza istemiyle mütalaa veren iddia makamı, raporda belletmenin "kusursuz olduğu", köpeğin ise “tahrik edildiği" ileri sürülmesi üzerine beraat istemiyle önceki celse verdiği mütalaasını tekrarladı. 
 
Mütalaaya karşı savunma yapan ailenin avukatı Selameddin Varol, şüphelinin kamu görevlisi olduğu, raporun da kamu görevlilerince hazırlanmasının raporu kuşkulu hale getirdiğini belirterek, raporu kabul etmediklerini söyledi. Raporun bilimsel verilerle hazırlanmadığını kaydeden Varol, raporun mağdur ve sanığın beyanları üzerine hazırlandığını hatırlatarak, rapor hazırlanma sürecinde köpeklerin eğitim süreci ve komutlara tepkilerine dair verinin bulunmadığını ifade etti. Müvekkillerinin evlerindeyken ve olayla hiçbir alakaları olmadığı halde evlerinin basılıp köpek saldırısına maruz kaldıklarını kaydeden Varol, sanığın üzerine atılı suçtan cezalandırılmasını talep etti. 
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme hâkimi, Gök’ün üzerine atılı suçtan beraatine hükmetti. 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır'da polis Atakan Arslan’ı öldüren Muhammed Emin Cura’nın yakalanması için başlatılan operasyon sırasında evlerinin kapısı kırılan Menice ve Şeyhmus Yılmaz çiftinin üzerlerine köpek saldırtıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Mayıs 2020'de yaşanan olaya dair köpek belletmeni olan polis memuru Serdar Gök hakkında, “kamu görevini kötüye kullanarak kasten yaralama" suçundan iddianame hazırladı. 
 
Ailenin 3 çocuğunun gözü önünde yaşanan olayı, Menice Yılmaz soruşturma aşamasındaki ifadesinde, saat 24.30’da meydana gelen olay sırasında 2-3 kere patlama sesi duyduğunu ve kapı dürbününden baktığında kamuflajlı polisleri gördüğünü aktardı. Çocuklarını alıp arka odaya götürmek istediği sırada evinin kapısının kırıldığını belirten Yılmaz, o sırada 2-3 köpeğin evin içine salındığını, korkudan çocuklarla arka odaya geçtiğini ve kapıyı kapattığını söyledi. Polisin kapıyı açması için ısrar ettiğini ve kendisinin de köpekleri tutmaları durumunda kapıyı açacağını söylediğini ifade eden Yılmaz, "Açar açmaz içeriye 2 tane köpek girdi. Ben odada ayakta beklerken köpeklerden biri patileriyle benim karnıma doğru saldırdı. Polislere, ‘Köpek beni ısırdı, çekin onu desem de’, ‘Lan o seni ısırmaz’ şeklinde dalga geçer tarzda sözler söylediler. Ben yere doğru çöktüm ve köpek beni tırmalamaya devam etti. Ardından köpek çocuklarıma doğru gidince köpeği tuttular" sözleriyle yaşananları anlattı.  
 
Sanık polis Serdar Gök ise soruşturmasındaki ifadesinde köpeği tuttuğunu, Menice Yılmaz’ın köpeğe tekme atmasıyla köpeğin koruma içgüdüsüyle saldırdığını ve karın bölgesini ısırdığını, kendisinin de köpeğe hemen müdahalede bulunduğunu öne sürdü.

Diyarbakır Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu ise Gök hakkında "Nezaket kurallarına aykırı tavır ve davranışlarda bulunmak" yönünden idari soruşturma yürüttü. Kurul, üzerine atılı suç sübuta ermediğinden, disiplin cezası vermeye yer olmadığına karar verdi. 

İKİNCİ KÖPEKLİ SALDIRI

Ancak Gök, ikinci “köpekli saldırı” ile gündeme geldi. Yılmaz çiftine köpekli saldırıdan 26 gün sonra Gök, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’e köpekle işkencede bulundu. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınan Çetin'in üzerine köpek salındı, Çetin çeşitli yerlerinden yaralandı. Gök hakkında bu suçtan dolayı Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basit yaralamadan" dolayı dava açıldı. Gök'ün bu davadan yargılanmasına devam ediliyor.

ÜÇÜNCÜ OLAYDA KÖPEK ÖLDÜRÜLDÜ

Gök’ün karıştığı iki işkence olayı devam ederken, Gök’ün üçüncü bir olaya karıştığı ortaya çıktı. Gök’ün denetiminde olan “Zeyna ve Zeus iki” adlı köpekler Yılmaz çifti ve Rojbin Sevil Çetin’e işkencede kullanılırken, İgor adlı köpek ise yine bir saldırı Gök tarafından kullanılırken vurularak öldürüldü. Saldırıya uğrayanlar hakkında ise köpeği öldürmekten açılan dava sürüyor. (HABER MERKEZİ)