Diyarbakır'da Kamışlı açıklaması: Halkımızın özgürlük hareketini engelleyemez

Kamışlı Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş'in öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır'da yapılan açıklamada, "Bu saldırılar halkımızın özgürlük hareketini engelleyemez. Suikastlar durdurulsun" denildi.

Fotoğraf: Ardıl Batmaz
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Türkiye'nin Rojava'daki Tirbespiyê-Kamışlı yolunda bir araca silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda Kâmışlı Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Lîman Şiwêş ve şoför Firat Tûma hayatını kaybetti, Eş Başkan Gabî Şemûn ise yaralandı.

Saldırıya ilişkin Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise saldırıyı kınayarak dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. HDP'den yapılan açıklamada, "Rojava halkının iradesini hedef alan cinayetler serisinin sonuncusu olan ve bugün Qamişlo Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, Lîma Derwêş ve Firat Tûma’ya düzenlenen bombalı saldırıyı kınıyoruz. Bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu suikastların derhal durdurulması için dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı

EMNİYETE, 'GELİN SİZ YAPIN BASIN AÇIKLAMASINI' TEPKİSİ

Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Örgütü'nün Dağkağı Meydanı’nda saldırıya ilişkin yapmak istediği açıklama öncesinde alana onlarca çevik kuvvet ekibi ve gözaltı aracı getirildi. Çevik kuvvet ekiplerinin meydanın 5 farklı noktasında konuşlandığı açıklamaya Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, HDP İl Eş Başkanları, Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüleri ve Tevgera Jinên Azad (TJA- Özgür Kadın Hareketi) aktivistleri katıldı.
Saat 17.30'da başlaması gereken açıklamayı 'yasa dışı' olarak nitelendiren emniyet açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine milletvekilleri tepki açıklamasında bulunmak istedi. Vekillerin açıklama yapmak istediği alan da ablukaya alındı. Güvenlik şubenin belirlediği alanda açıklama yapmak istemeyen vekillerden Cengiz Çiçek, "Her şeyi siz belirleyecekseniz gelin siz yapın basın açıklamasını" diyerek tepki gösterdi. Vekiller ile basın arasındaki çevik kuvvet polislerini işaret eden Sinan Çiftyürek ise tepkisini "Biz basına mı konuşalım emniyete mi konuşalım?" diyerek tepki gösterdi.



'BU SALDIRILAR HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜK HAREKETİNİ ENGELLEYEMEZ'

Yapılan müzakerelerin ardından açıklama yapan Sinan Çiftyürek, "Burada açık bir hukuksuzluğa şahit oluyorsunuz. Qamişlo'da gerçekleştirilen katliamı protesto etmek istedik. Katliamı şiddetle kınıyoruz. Bugüne kadar sınır ötesi operasyonda yapılan saldırıların, katliamların hiçbirisi Kürt meselesini çözmeye katkı sağlamadı. Halkımızın başı sağ olsun. Burada yapmak istediğimiz açıklamaya ilişkin emniyetin keyfi engellemesini kınıyoruz. Bu yasa dışı bir eylem değil, siyasi partilerimizin imzası olan bir metindir. Bu saldırılar halkımızın özgürlük hareketini engelleyemez" dedi.

Çiftyürek'in konuşmasının ardından açıklama için Dağkapı Meydanı'nda toplanan kitle dağıldı.