Diyarbakır'da gözaltılara tepki: Gözdağını kabul etmiyoruz

21 ilde 216 kişi hakkında gözaltına kararı verilmesini protesto eden avukatlar, "Seçim öncesi yargı eliyle gözdağını kabul etmiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkezli 21 ilde gerçekleştirilen baskınlarda aralarında gazeteciler, avukatlar, hak savunucuları, siyasetçiler ve sanatçıların olduğu 126 kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Toplamda 216 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 200 avukat, 'Direne direne kazanacağız' sloganları eşliğinde gözaltıları protesto etti. Avukatlar adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Mehdi Özdemir, gözaltıların hukuksuz olduğunu söyledi.

 

'SEÇİM ÖNCESİ YARGI ELİYLE GÖZDAĞINI KABUL ETMİYORUZ'

Mardin Barosu'na kayıtlı 3, Batman Barosu'na kayıtlı 2, Şanlıurfa Barosu'na kayıtlı 1 ve Diyarbakır Barosuna kayıtlı 19 olmak üzere toplam 25 avukatın gözaltına alındığını belirten Özdemir, "Gazeteciler, sanatçılar ve hak savunucularının hakkında ev ve büroları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Genel Merkezi'nde arama ve sonrasında gözaltı işlemi yapılmıştır. Her gün adliyede duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarımızın haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan haklarına aykırı bir biçimde ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosya hakkında gizlilik ve gözaltına alınan kişilerin 24 saat avukatları ile görüşmelerinin kısıtlanması kararı ile devam etmiştir" dedi.

'HAK SAVUNUCULARININ SİNDİRİLMEK İSTENDİĞİNİ BİLİYORUZ'

Türkiye'de, temel hak ve özgürlüklere son derece keyfi bir biçimde müdahale edildiği, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları, gazeteciler ve sanatçıların yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşandığını belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirlerinin hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmektedir. Avukatların bürolarında, mesleki faaliyetlerini içerir yargılama dosyalarına suçlamaya delil oluşturmak adına el konulmuş, ölçüsüz ve hukuka aykırı arama ile savunmanlık görevi suçlamaya konu edilmiştir. Toplumun muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürülen yargı tacizi, avukatlar, hak savunucuları, sanatçılar ve basın emekçileri üzerinde de sürdürülmeye devam etmektedir. Türkiye'de seçimlerin 'Demokratik, Adil ve Dürüst Seçim İlkesi'ne göre yürütülemeyeceğine dair öteden beri gelen yoğun ve endişe verici kaygılar bulunmaktadır. Seçim güvenliğine ilişkin kaygılar gözetildiğinde, yargı tehdidi ile sivil toplum örgütlerinin ve hak savunucularının sindirilmek istendiğini biliyoruz."

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALARI SAĞLANMALIDIR'

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirten Özdemir, "Bizler, Hak temelli sivil toplum örgütleri olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, avukatlık mesleki faaliyetleri üzerinden yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Meslektaşlarımız, gazeteciler ve hak savunucuları açısından, hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilerek derhal serbest bırakılmaları sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti de Diyarbakır merkezli baskınlarla gözaltına alınan gazeteciler, avukatlar, siyasetçiler, hak savunucuları ve sanatçılar için Diyarbakır Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

Seçime sayılı günler kala yapılan gözaltıları 'siyasi soykırım' olarak nitelendiren Yeşil Sol Partililerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, il eş sözcülerinin ve milletvekilleri adaylarının katılımı ile yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi.

Abluka altında tutulan kitle sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Berxwedan jiyane", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı.

İBRAHİM AKIN: YAPTIĞINIZ SEÇİM KUMPASIDIR

Yapılan müzakerenin ardından kitlenin sırayla alana girişine izin verildi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın'ın bir konuşma yaptığı alanda "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. "Her türlü operasyona, engellemeye rağmen direnerek sözümüzü söylemeye, halkımıza sesimizi ulaştırmaya çalışıyoruz" diyen Akın, "Sanatçılar, avukatlar, gazeteciler, HDP Eş Genel başkan yardımcımız gözaltına alındı. Buradan iktidara sesleniyoruz. Yaptığınız seçim kumpasıdır. Biz sizin karşınızda sözümüzü söylüyoruz. Halka karşı sözümüz var ve sizleri 14 Mayıs'ta göndereceğiz" dedi.

'HER ŞEYİN HESABINI SORACAĞIMIZI BİLİN'

"Asla geri adım atmayacağız ve bu iktidarı göndereceğiz" diyen Akın, şöyle konuştu:

"Gözümüze bakıyorsunuz. Biz de sizin gözünüze bakıyoruz. Saray rejimi her yerde kaybettiğinin farkında. Görüyorsunuz burada bir basın açıklaması yapacağız ama her türlü engellemeyle karşı karşıyayız. Asla geri durmayacağız, bir adım geri atmayacağız ve bu iktidarı göndereceğiz. Dünyaya da Türkiye'ye de bu seçimde her türlü zorbalığa, provokasyona, darbeye karşı burada olduğumuzu ve bunları göndereceğimizi göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Kitleye müdahale eden polis ekiplerine de seslenen Akın, "Bundan sonra bunları yapamayacaksınız. 14 Mayıs sonrasını düşünün ve her şeyin hesabını soracağımızı bilin" dedi.

HDP basın danışmanı Tümen Anlı protestolar sırasında gözaltına alındı.