Diyarbakır’da çocuğu darp eden saldırgan tutuklandı

Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi, 14 yaşındaki bir çocuğu darp eden E.O’nun tutuklanmasına karar verdi. Ailenin avukatı kararın emsal niteliğinde olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şenlik Mahallesi'nde yaşayan E.O, 21 Haziran Salı günü 14 yaşındaki H.G isimli bir çocuğu oturdukları sitenin bahçesinde darp etti.

Anne ve baba, çocuklarının darbedildiğinin haberini aldıktan sonra olaya müdahale etti. Çocuğun ebeveynlerine de hakaret eden E.O., kısa süre sonra eline bıçak alarak aileyi tehdit etti. E.O. olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alındı ancak ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

 

Bunun üzerine ailenin avukatı Mehmet Kaya, E.O.’nun serbest bırakılmasına itiraz etti. Kaya’nın itirazı sonrasında E.O, yeniden gözaltına alınıp tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi. Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi ise E.O’nun tutuklanmasına karar verdi.

 

Tutuklama kararının önemli olduğunu belirten Kaya, karara ilişkin şöyle konuştu, “Basında sık sık ‘küçüğe fiziksel şiddetin cezası para cezası’ şeklinde haberler okumaktayız. Halbuki ceza mevzuatımızda küçüğe karşı fiziksel şiddet re'sen soruşturmaya tabii ve suçun nitelikli hallidir. Şiddet kavramını fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet olarak kategorize etmek mümkündür. Ancak kendisini savunamayacak durumda olan küçüklerin sıklıkla karşılaştığı şiddet türü fiziksel ve psikolojik şiddettir. Fiziksel şiddet hepimizin bildiği gibi bedensel zararlara ve akabinde dolaylı yoldan psikolojik zarara yol açan fiziki müdahaleler bütünüdür. Psikolojik şiddet ise fiziksel şiddetle birlikte uygulanabildiği gibi tek başına da baskı kurmak, korkutmak, küçük düşürmek ve aşağılamak saikleriyle yapılabilir.”

 

‘EMSAL OLACAK BİR KARARA DÖNÜŞECEKTİR’

“Fiziki veya psikolojik şiddet çocuklara yönelik olarak uygulandığında etkiler yetişkinlere göre daha ağır sonuçlar doğurabilir” diyen Kaya, “Örneğin bir yetişkine yönelik sözlü saldırıda bulunulması ve tehdit suçunun işlenmesi ile bir çocuğa aynı haksız fiilde bulunması doğurduğu etki bakımından farklı olacaktır. Örneğin, yetişkin bir bireyin maruz kaldığı basit nitelikteki bir haksız eylem minik bir yavrunun kâbuslar görmesine, psikolojisinin bozulmasına, dilinin tutulmasına dahi sebep olabilir. Bu nedenledir ki, Türk Ceza Kanunu ve diğer yasal mevzuatlarımızın hazırlanmasında kendisini savunamayacak durumda olan kimselere ve çocuklara yönelik olarak işlenen suçlar daha ağır cezaları doğurmaktadır. Keza ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi hakkındaki mevzuatımızda da çocuklara yönelik alınabilecek güvenlik tedbirleri de üst düzeydedir. Çocuğa yönelik bir suç işlendiğinde bu nedenle çok boyutlu ele alıp değerlendirmek ve bu suçla mücadele etmek gerekir. Bu konuda ısrarlı ve tutarlı bir hukuki yaklaşım bu olayda da görüldüğü gibi sonuç alıcı ve emsal olacak bir karara dönüşecektir” ifadelerini kullandı.