Diyarbakır’da 99 yılı öncesi bütün binaların yıkılması önerisi

Diyarbakır Müteahhitler Derneği Başkanı Aziz Elaldı, kentte 1999 öncesi yapılan bütün binaların yıkılmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremin büyük yıkıma neden olduğu Diyarbakır’da, yaklaşık 24 ev ağır ve orta hasar gördü, 56 bina hakkında ise acil yıkım kararı çıktı.

Amida'nın habere konuşan, Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, can kayıplarının olduğu binaların sadece müteahhitlerinin gözaltına alınıp tutuklanmasını eleştirdi. Yıkımın tek sorumlusunun müteahhitler olmadığını belirten Elaldı, “Depremin ilk günlerinde müteahhitlere karşı adeta cadı avı başlatıldı. Oysa, yıkım ve can kayıplarında müteahhide gelene kadar, sorumluluk silsilesi var. Yıkım ve can kayıplarında en büyük sorumlu yerel yönetimler, ikinci sırada yapı denetim şirketleri var. Daha sonra projeyi çizen mimar, mühendisler. En son sırada müteahhit var” dedi.

Diyarbakır’da yıkılan ya da can kayıplarının olduğu binaların büyük kısmının 99 öncesi yapılar olduğuna dikkat çeken Elaldı, şunları söyledi: “99 öncesi yapılan bazı binalarda hasar olmaması tamamen tesadüf. Kentteki yapı stokunun sağlıklı hale getirilmesi için 99 öncesi yapılan tüm yapıların yıkılması ve yerinde dönüşümün sağlanması gerekiyor. Aksi taktirde olası bir depremde, daha acı tablo ile karşılaşabiliriz.”

99 sonrası yapılan bütün yapıların da 4 yılda bir kontrol edilmesi ve yapının durumunun raporlaştırılması gerektiğine işaret eden Elaldı, şöyle devam etti: “Nasıl ki arabamızın yıllık kontrol ve bakımını yapıyoruz, binaların da belirli aralıklarla kontrol ve bakımının yapılması şart. Biz bunu önereceğiz. Ayrıca Diyarbakır’da artık, yüksek katlardan vazgeçilmeli. Yatay mimariye geçilmeli. 5-6 katlı binalar ya da villa tarzı yapılaşmalara ağırlık verilmeli. Binalarımız büyük depremler gördü ve yoruldu. Kontrol ve bakımı mutlaka yapılmalı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler diyarbakır bina deprem