Diyarbakır'da 8 Mart açıklaması: Vardık, varız, var olacağız

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda, “Mücadelemiz ile her yerde vardık, varız, var olacağız” mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın Türkçesini Av. Rozerin Aslan, Kürtçesini ise Av. Elif Bitikli okudu. Yapılan açıklamada kadına yönelik şiddete son verme çağrısı yapıldı.

'SORUNLAR DAHA FAZLA DERİNLEŞTİ...'

Avukat Rozerin Aslan, pandemi sürecinin başlamasıyla kadına yönelik şiddete artış yaşandığını belirterek, “Bu süreçte kadının aile yaşamı, iş yaşamı ve toplum içindeki rolünün önemi bir kez daha gözler önüne serilse de, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan sorunlar daha fazla derinleşti. Yaşanan ekonomik sorunlar neticesinde çalışma yaşamında ilk gözden çıkarılan işçiler kadınlar oldu. Bu süreçte sosyal devlet ilkesi gereğince kadını koruyan ve güçlendiren politikaları geliştirmesi beklenen devletin bu konuda duyarsız kalarak sorumluluğunu yerine getirmemesi, kadın erkek arasındaki eşitsizliğin derinleşmesine yol açtı” diye konuştu.

ŞİDDETE KARŞI İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Şiddete karşı tüm gücüyle çaba gösteren kadın kurumlarının yargı eliyle kapatılmasına dikkat çeken Aslan, kadına yönelik şiddet dosyalarında, kadın mücadelesi sonucunda yürürlüğe konan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun varlığına rağmen, adli ve idari mercilerin bu konudaki yetersizliği ve pasifliğinin, şiddetin son bulmasına yönelik çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  
Aslan, 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda; 6284 sayılı kanunun önemi vurgulanarak, “tek bir kadının dahi şiddet mağduru olmadığı güne kavuşana kadar” mücadele edileceğine dair söz verilmesinin, kadınların bireysel ve kolektif mücadelesinin sonucu olduğunu kaydetti.

‘VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ’

Nafaka hakkı ile ilgili tartışmalara, kadınlara karşı her türlü şiddete, yoksulluğa, güvencesizliğe, işsizliğe, gericiliğe, yasalardaki kadını korumaya yönelik eksikliklere karşı kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması için mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Aslan, “Bizler, artık 8 Martlarda kadın cinayetlerini, bunlara dair verileri bildirmek, nafakaya dair olumsuz eleştirilerin yanlışlığını, fiili kürtaj yasaklarını, hayatımızı muhafazakâr politikalarla şekillendirme girişimlerini, yaşam biçimimize ve tercihlerimize yönelik saldırıları konuşmak istemiyoruz. Bu sebeple, tüm bu eşitsizliklere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Mücadelemiz ile her yerde vardık, varız, var olacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)