Diyarbakır'da 5 Haziran saldırısında yaşamını yitirenler anıldı

Diyarbakır'da 5 Haziran 2015'te HDP'nin seçim mitingine dönük saldırıda hayatını kaybedenler patlamanın yaşandığı yerde anıldı. 

Google Haberlere Abone ol

Semra Yansit

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 7 yıl geçti. HDP Diyarbakır İl Örgütü, 5 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce insanın yaralandığı katliamın yıl dönümünde patlamanın yaşandığı elektrik trafosunun önünde anma etkinliği gerçekleştirdi.

Anmaya, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri, HDP Diyarbakır İl Örgütü, Suruç Katliamı Yakınları, ‪10 Ekim‬ Derneği, Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, EMEP, TJA aktivistleri, TİP, TUAY-DER, Rosa Derneği, DBP ve çok sayıda yurttaş katıldı.

‘CUMHURİYETTEN BERİ HESAP VERİLMİYOR’

DBP İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, ölümün kanıksanmadığı bir coğrafyada ölümün farz edildiğini dile getirerek, “Kınamak yetmez. Bu ülkede ne zaman toplumsal bir değişim ve dönüşüm oluyorsa muhakkak cinayet de olmuştur. Tüm amaç insanları politikadan uzaklaştırmaktır. Artık despotik yönetimlerin istenilmediği, bu yönetimlere itiraz edildiği anlarda katliamlar, patlamalar yaşanıyor. Diyarbakır, Suruç, Ankara, Gaziantep buna örnektir. Tüm yaşanılan katliamların hesabı cumhuriyetten beri verilmiyor” dedi.

Suruç katliamı tanıklarından Cansu Yumuşak da adalet vurgusu yaparak, “Hepimiz bu katliamlarda öldük, yaralandık ya da tanıklık ettik. Bu alçakça katliamların yaşandığı yerde onurlu bir mücadele sürdürmeye gayret ediyoruz. Bu mücadelemiz adalete kavuşana kadar da devam edecektir” şeklinde konuştu.

'KİRLİ SAVAŞLARI KÜRTLER ÜZERİNDEN SÜRÜYOR’

Anmada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise şunları söyledi:

“7 yıl zaman geçmiş ancak halen bir yargılama yapılmamış. Halkın bir araya gelmesine tahammül edemeyenler bir katliam gerçekleştirdi. Ardından Suruç, Ankara, Gaziantep ve ardından da Konya’da 7 kişilik bir aile yok edildi. Kirli savaşlarını Kürtler üzerinden sürüyorlar. Bizler faillerin, katillerin kim olduğunu biliyoruz. Ve o gençlerin yarım kalan hayallerini gerçekleştireceğiz sözünü veriyoruz.”

‘5 HAZİRAN KATLİAMI SİLSİLENİN BAŞLANGICI OLDU’

Katliamlar silsilesinin Diyarbakır’da yaşanılan patlamayla başladığını vurgulayan ‪10 Ekim‬ Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, “Duygularımız o kadar yoğun ki. Hazirandan ekime kadar 2 seçim arasında verdiğimiz bedel için sonuna kadar mücadele edeceğimizin sözünü vermiştik. Sonuna kadar mücadele edileceğinin bilinmesini istiyoruz. Hiçbir şey bir candan önemli değil. Adalet talebi karşılansın. Gerçek bir adalet gelene kadar katledilen aileler mücadele etmeye devam edecek. Diyarbakır’da 5 Haziran katliam silsilesinin başlangıcı oldu. Suruç’ta ve Ankara’da katliamlar devam etti. Herkes bu süreci sahiplenmeli" dedi.

Anmaya katılan yurttaşlar katliamın olduğu yere karanfil bıraktı. Anma, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından sona erdi. (DUVAR)