Diyarbakır'da 180 işçiye 'zorunlu emeklilik' yazısı gönderildi

DİSK/DEV Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şubesi, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanmak istenen ‘Zorunlu emeklilik’ uygulamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK/DEV Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şubesi yürürlükten kaldırılmasına rağmen, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanmak istenen ‘Zorunlu emeklilik’ uygulamasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Sendika, hukuki olmayan zorunlu emeklilik ile ilgili işlemlerin geri çekilmesini istedi.

DiSK/ Dev-Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ümit Umdu, DiSK Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu ve Ses Sendikası Temsilcilerinin katıldığı basın toplantısına CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da destek verdi.

DiSK Dev-Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şube Başkanı Cebrail Akdemir, hazırlanan ortak basın metnini okudu. "Bugün akla, vicdana ve en önemlisi de hukuka aykırı bir konuda bir araya gelmiş bulunuyoruz" diyen Akdemir, "Bilindiği üzere 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yürürlüğe girdiği 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren taşerondan kadroya geçirilen kamu işçileri için zorunlu emeklilik uygulaması anayasaya aykırı bir şekilde uygulanmakta idi. Sendikamız bu süreçte bu konuyu sıklıkla gündeme getirmiş, imza kampanyaları düzenlemiş olup topladığı imzaları Sağlık Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığı ileterek bu konuda birçok çalışma yapmıştır. Sendikamız, 30 Kasım 2022'de, 'zorunda emeklilik anayasaya aykırıdır, zorunlu emekliliğe hayır' demek için örgütlü olduğu onlarca iş yerinde basın açıklamaları gerçekleştirmiştir" dedi.

'ÇALIŞMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR'

Akdemir, süreci şöyle anlattı: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı 30 Kasım 2022 tarihinde akşam saatlerinde uygulandığı dönemde on binlerce mağdur yaratan zorunlu emeklilik uygulamasının anayasaya aykırı olduğunun farkına varmış ve kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Ve daha sonra kamuoyunda EYT düzenlenmesi diye bilenen düzenleme ile zorunlu emeklilik uygulaması son bulmuştur. Ancak Diyarbakır Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü Aralık ayının son günlerinde sağlık işçilerine gönderdiği yazı ile bir hukuksuzluğa imza atmış bulunmaktadır. İlgili yazıda resen emeklilik işlemlerinin başlatılması gerektiğini belirtmiştir. EYT düzenlemesi öncesi emekliliğe hak kazanılması gerekçe gösterilerek bu yazının gönderilmesi çalışma hakkının ihlali ve açıkça kanuna aykırı bir uygulamadır.”

 

'SAĞLIK HİZMETLERİNE VURULACAK BİR DARBE'

Zorla emeklilik dayatmasının sağlık hizmetlerini aksatacağına dikkat çeken Akdemir, “Ülkemizde emeklilerin durumu emekli aylıkları bağlanma oranı emekli aylıkları ortadayken çalışanların resmen emekli edilmesi akıl alır gibi değildir. Diyarbakır genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde zaten yetersiz sayıda personelle sağlık hizmeti karşılanmakta iken var olan yetişmiş personelin zorla ve hukuka aykırı bir şekilde emekli edilmek istenmeleri ise Diyarbakır'da sağlık hizmetlerinin sunumuna vurulacak bir darbedir. Akla, vicdana ve hukuka aykırı zorunlu emeklilik kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

'EMEKLİLİK YAZILARI İŞ BARIŞINI BOZDU'

696 sayılı KHK ile düzenlenen zorunlu emeklilik uygulamasının yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Akdemir, "Emeklilik uygulaması yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü’nün resen emeklilik yazıları iş barışını bozmuştur. Kendisine yazı gidenleri geçim derdi, hastanede çalışmaya devam edenleri ise zaten fazla olan iş yükünün daha da artacağı endişesi artmıştır. Bu noktada şimdiye kadar sadece Diyarbakır’da gönderilen bu yazının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

'İŞÇİLERİN EMEKLİLİK TALEPLERİ YOK'

Basın açıklamasına katılarak işçilere destek veren CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,
"Şimdi niye buradayız? Diyarbakır’da Sağlık Müdürlüğüne bağlı 4 tane kurumda, Çocuk Hastanesinde, Kadın Doğum Hastanesinde, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan işçiler var, kamuda çalışan işçiler var, taşerondan kadroya geçmişler, yaklaşık 180 kişi. Bu işçi arkadaşlarımıza tebligat yapıldı, bu sağlık müdürlüğü tarafından. İşçi arkadaşlarımıza denildi ki, 'Siz 1 Ocak 2024 itibariyle emekliliğe ayrılıyorsunuz.' Bu arkadaşlarımızın böyle bir talebi yok."

'SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ANLATAMADIM'

Diyarbakır Milletvekili olarak İl Sağlık Müdürüyle 2 kez görüştüğünü ve yaptıkları işlemin yanlış olduğunu söylediğini ifade eden Tanrıkulu, "Kendisi de bana yasal düzenlemenin böyle olduğunu ifade etti. Ben de öyle olmadığını ifade ettim. Bir kez daha TBMM üzerinden arayıp kendisiyle konuştum ve bu yasayı kendisine bir kez daha hatırlattım. Dedim ki, ben en fazla hukukçuluğuma güvenirim. Düzenleme burada arkadaşlar. Bu düzenlemeye göre, yani 1 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasaya göre zorunlu emeklilik 1 Mart 2023’ten sonra kaldırılmış, kesin olarak. Bir takdir hakları yok. Yani 1 Mart 2023’ten önce taşerondan kadroya geçen işçiler eğer emekli edilmemişlerse, 1 Mart 2023 tarihinden sonra kendi istekleri yoksa emekli edilemezler. Ama ben Sağlık Müdürüne anlatamadım. Sağlık Bakanlığından görüş aldıklarını ifade etti. Ama o görüş tamamen hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı.

 

'50 YAŞINDAN SONRA İŞ BULMA OLANAKLARI YOK'

Sağlık Müdürlüğüne, Sağlık Müdürlüğünün önünde seslendiğini belirten Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"180 işçimize, Diyarbakırlı hemşehrilerimize bu koşullarda bu zulmü yaşatmayın. Zorunlu olarak emekliliğe sevk etmeyin. Onları ekmeğe muhtaç hale getirmeyin. Emeklilerin hangi koşullarda ekmeğe muhtaç hale geldiklerini biliyoruz. Emekli maaşı ile aldıkları maaş arasında üçte bire yakın fark var. 50 yaşından sonra başka bir yerde iş bulma olanakları neredeyse yoktur ve imkansızdır. Bu işçileri çıkarıp belki liyakate aykırı bir biçimde veya kamuoyunun da bildiği nedenlerle yerlerine başka işçi alacaksınız. O nedenlerin ne olduğunu biz biliyoruz. Diyarbakır kamuoyu da o nedenleri biliyor. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta, bu koşullarda yaşatmayın. Bu işin takipçisi olacağız ve burada olacağız. Bilinmesini isterim, o nedenle bu basın toplantısını bu koşullarda burada yaptım ki, Sağlık Müdürü de bizi duysun, Diyarbakır Valisi de bizi duysun. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde olmayan bu uygulamayı Diyarbakır’da yapmasınlar."