Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde yıllar sonra ilk Noel ayini

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde sekiz yıllık aradan sonra ilk kez Noel ayini yapıldı. Kilisedeki son Noel ayini 2014'te yapılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Diyarbakır Sur bölgesinde 2015 yılında yaşanan çatışmalarda ciddi hasar gören Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi restore edildi. Restorasyonun tamamlanmasının ardından Mayıs 2022'de ibadete açılan kilisede, sekiz yıllık aranın ardından ilk Noel ayini düzenlendi.

Farklı kentlerden Ermenilerin ve HDP il Eş Başkanları'nın da katıldığı ayin, İstanbul'dan gelen Peder Natan Arabyan tarafından yönetildi. Arabyan ayinden sonra yaptığı konuşmasında huzur, barış ve kardeşlik mesajları verdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Hristiyan dünyasında Noel kutlamalarının Aralık ayının 25’inde başladığını hatırlatan Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ohannes Gafur Ohanyan, Ermenilerin Ocak ayının 6’sında kutlama yaptıklarını söyledi.

800 yıldan eski olan bu kilisenin uzun süre kapalı olduğunu hatırlatan Ohanyan, sekiz yıldan sonra kilisede Noel kutladıkları için çok mutlu olduklarını ifade etti:

''1915 olaylarından önce bu kilisede üç binden fazla insan bir arada dini ayinlere katılabiliyormuş. Düşünün ki o kadar çok dolup taşarmış ki burası, Noel zamanlarında kilisede ayini izlemeye yer bulmak için insanlar gece saat üçte sıraya girermiş, O günlerden buralara geldik işte.''