Diyarbakır Newroz’unda bir Avustralyalı: Alanda çok duygulandım

Avustralyalı profesör John Braithwaite ilk Newroz deneyimini Diyarbakır’da yaşadı. Braithwaite, daha önce bu kadar görkemli bir ortamda bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - 2023 Newroz'unun finali, Diyarbakır’a bağlı Bağlar'daki Newroz Parkı'nda yapıldı. Bu yılki kutlama, depremzedelere adandı. Sabahın erken saatlerinde halk, Newroz alanına akın etti.

Diyarbakır Newroz’una, farklı ülkelerden de katılanlar oldu. Bunlardan biri de 72 yaşındaki Avustralyalı emekli profesör John Braithwaite… Karşılaştırmalı barış inşa süreçlerini çalışan Braithwaite, İran ve Irak Kürdistan’ı gezilerinden sonra araştırma konusu için Diyarbakır’a geldi. Braithwaite, Diyarbakır'da yaşadığı Newroz için “Bu atmosferi solumaktan onur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

John Braithwaite

‘JİN, JİYAN, AZADİ SLOGANI HİÇ BU KADAR ANLAMLI OLMAMIŞTI’

İlk defa Newroz’a geldiğini ve çok uzun senelerdir Newroz’la ilgili hikayeler okuduğunu dile getiren Braithwaite, "Daha önce İran ve Irak Kürdistan’ında bulundum, oradaki akademisyenlerden ve halktan çeşitli Newroz hikayeleri ve mitleri dinledim. Buraya gelirken çok heyecanlıydım çünkü bu benim ilk Newroz deneyimim” dedi.

Newroz alanında çok renkli ve heyecanlı bir topluluk olduğunu belirten Braithwaite, "Birçok farklı kıyafet ve flama gördüm, hepsi rengârenkti. İnsanlar özenerek gelmiş buraya ve geleneksel kıyafetler göz kamaştırıyor" dedi.

Kürtler ile ilgili en etkileyici şeylerden birinin, birbirlerinin mücadelelerinden haberdar olmalarını söyledi. Braithwaite, "Çok birleşik bir Kürt topluluğu görüyorum. Bu alandaki Mahsa Jina Amini’nin posteri ve anısına sahip çıkılması, Kürt kadınlarının da mücadelelerinde birlik olduklarını bizlere anlatıyor. 'Jin, Jiyan, Azadi’ sloganını artık gittiğim her ülkede duyuyorum fakat hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Bu sloganı duymak beni çok duygulandırdı" diye konuştu.

‘DAHA ÖNCE BU KADAR POLİSİ BİR ARADA GÖRMEDİM’

Diyarbakır Newroz alanında katledilen Kemal Kurkut’tan da haberdar olduğunu belirten Braithwaite, Kemal Kurkut ile ilgili duygularını şöyle dile getirdi: "Fotoğraflarında keman taşıyan biri ve o sadece bir müzisyendi. Gencecik biriydi, onun ölümü çok korkunç ve üzücü."

Daha önce hiç bu kadar polisi bir arada görmediğini söyleyen Braithwaite, "Polis arama noktalarında sorun yaşamadım fakat inanılmaz bir polis topluluğu vardı, her arama noktasında tekrar tekrar arandık. Daha önce hiç bu kadar polisi bir arada görmemiştim" dedi.

‘KÜRTLER ÖRGÜTLÜ BİR BİÇİMDE BU ALANDALAR’

Alanda bulunan farklı Kürt partileri ve flamaları gördüğünü dile getiren Braithwaite, gözlemlerini şöyle aktardı: "Kürtler çok kalabalık ve örgütlü biçimde bu alandalar. Farklı farklı flamalar ve partiler gördüm fakat hepsinin ortak bir şiarı var: Azadi. Newroz da bunu çağrıştırdığı için hepsinin burada olması çok etkileyici. Özgürlük şiarı, Mezopotamya halklarının ruhuna işlemiş. Bu topraklardan tüm dünyaya bu şiarı yaydılar."

Avustralya’daki çocukları ve eşi için bol bol fotoğraf çektiğini söyleyen Braithwaite, "Ailemin burada olmasını çok isterdim. Ben ve ailem etkinliklere, konserlere birlikte gideriz ama hiç bu kadar görkemli bir alanda bulunmamıştım. Onlar için bol bol fotoğraf çektim, hepsini göstermek ve deneyimlerimi aktarmak için sabırsızlanıyorum. Görüntülü olarak da aradım ailemi, özellikle kadınların giydiği geleneksel kıyafet onları çok etkiledi. Çeşitli ülkelerde geleneksel kıyafetler gördüm ama en güzelinin Kürtlere ait olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.  

John Braithwaite kimdir?

Emekli profesör olan John Braithwaite, şimdilerde Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde Düzenleme ve Küresel Yönetişim Okulu'nun (RegNet) Düzenleyici Kurumlar Ağı Kurucusu. Barış, kalkınma siyaseti, onarıcı adalet için toplumsal hareket, işçi ve tüketici hareketi gibi fikirler etrafında 50 yıldır Avustralya'da ve uluslararası alanda aktif çalışmalar yürütüyor. Birçok kitabı yayımlanan Braithwaite, 2004'ten bu yana Karşılaştırmalı Barış İnşası adlı projeye projeye liderlik ediyor.