Diyarbakır Eğitim-Sen'den sürgün açıklaması: Kabul etmiyoruz

Sürgün edilen meslektaşlarına destek vermek amacıyla Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim-Sen’liler, "Hukuksuz, zorunlu yer değişikliği uygulamalarını kabul etmiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim-Sen Şubeleri, Piri Reis Ortaokulu'ndan sürgün edilen meslektaşlarına destek vermek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. "Liyakatin olmadığı yerde adalet olmaz" pankartının taşındığı açıklamayı Diyarbakır Eğitim-Sen Şubesi Eşbaşkanı Emine Akşahin okudu.

‘HUKUKİ ADIMLAR ATACAĞIMIZI KAMUOYUNA AÇIKLIYORUZ’

Türkiye'nin dört bir yanında kamu kurumlarında çalışan emekçilere yönelik şiddet, mobbing ve haksız uygulamaların arttığına vurgu yapan Akşahin, hukukun temel kurallarının göz ardı edildiğini belirtti. “Liyakatten uzak idarecilerin hukuken temeli olmayan suçlamaları sonucu üyelerimize çeşitli cezalar ve yaptırımlar uygulamayı normalleştirmeye çalıştıklarının farkındayız” diyen Akşahin, Piri Reis Ortaokulu'nda yaşanan olayı şöyle anlattı:

“Bir yılı aşkın bir süredir Kayapınar ilçemiz Piri Reis Ortaokulunda asli görevi işyeri barışını sağlayarak eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin motivasyonunu artırmak olan eski okul müdürünün, yetkilerini aşarak kendi zihniyetini dayatan bir anlayış ve tarzla eğitim emekçilerine mobbing uyguladığını milli eğitim müdürlüğü ile paylaşmış, kendisini ise bu tutum ve uygulamalarından ötürü uyarmıştık. Önerileri ve uyarılarımızı dikkate almayan okul müdürünün devam eden keyfi tutumları ve hukuksuz uygulamalarının kamuoyuna yansıması üzerine bakanlık müfettişleri tarafından disiplin soruşturması başlatılmış, soruşturma süreci başta üyelerimiz olmak üzere okuldaki tüm eğitim emekçilerinin psikolojik ve mesleki verimini düşürmüş, eğitim ortamını da olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Nitekim soruşturma sonucunda 2 no'lu şube eş başkanımız Zuhal Sezer, üyelerimiz Şeyhmus Tayfur ve Ümit Yavaş için il içi zorunlu yer değişikliği (sürgün) kararı verilmiştir. Okul müdürünün, kurumdaki baskı, mobbing ve hukuksuz dayatmalarına karşı itiraz eden, haklarını arayan, meslek onurlarını koruyan arkadaşlarımız öğrencilerinden koparılarak görev yerlerinden edilmeleri kabul edilemez. Arkadaşlarımız Eğil, Bismil ve Silvan gibi dış ilçelere sürgün edilerek, kurulu düzenlerinden ve ailelerinden uzaklaştırılırken, dönemin okul müdürü ise aynı soruşturma kapsamında daha önce görev yaptığı Kayapınar ilçesinde merkezi bir okula atanarak adeta ödüllendirilmiştir. Başta eşbaşkanımız olmak üzere arkadaşlarımıza yapılan bu haksız, hukuksuz, zorunlu yer değişikliği uygulamalarını kabul etmediğimizi, fiili meşru mücadele yöntemleri ve hukuki adımlar atacağımızı ve ayrıca yapılan çifte standart uygulamasını kamuoyuna açıklıyoruz.”

‘MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Mobbing uygulamalarının sona erdirilmesi, idarecilere caydırıcı cezalar verilmesi, toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve liyakatin öne çıkarılması gerektiğini belirten Akşahin, Eğitim-Sen'in yoksulluk, emek sömürüsü ve itibarsızlaştırma politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğini ve eğitim emekçilerinin yanında olacağını ifade etti.

“İnsan onuruna yakışmayan mobbing uygulamasının ortadan kaldırılması için idareci ve yöneticilere caydırıcı cezaların verilmesi, bu uygulamalara karşı toplumsal duyarlılığın oluşturulması, torpil, iltimas ve yandaş mantığı ve anlayışı ile değil liyakatli kişilere bu sorumluluğun verilmesi İçin mücadele etmeye devam edeceğiz” diyen Akşahin, eğitimin paydaşı olan tüm kişi ve kurumları, hem eğitim emekçilerinin hem de öğrencilerin sağlıklı okul ortamına kavuşmaları için haksız, hukuksuz uygulamaların karşısında birlikte mücadele etmeye davet etti. (DUVAR)