Diyarbakır ciğer kebabı tescillendi

Diyarbakır ciğer kebabı ve Diyarbakır perde ciğeri, Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır’a özgü Coğrafi İşaret Tescili yapılan ciğer kebabı ve perde ciğerinin lansmanını tarihi On Gözlü Köprü’de gerçekleştirdi. Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer Kebabı etkinliğine Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Baro Başkanı Nahit Eren, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü Temsilcisi katıldı.

.

'TESCİLLİ ÜRÜN SAYIMIZI 100’ÜN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ'

2020 yılının ortasından itibaren ürünlerin tescil edilmesi için çalışma başlattıklarını söyleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, şöyle konuştu: "İlk yıl için 64 tane başvuruda bulunduk. Son olarak aldığımız Diyarbakır ciğer kebabı ve Diyarbakır perdeli ciğer kebabı ile tescilli ürün sayımız 48 oldu. Önümüzdeki dönemde yeni ürünlerimiz içinde başvurularımız olacak. Birkaç yıl içinde tescilli ürün sayımızı 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Diyarbakır ciğeri, kendini ortaya koymuştur.

Oda olarak ürünlerimizin tescilini yaparken, aynı zamanda ürünlerin ticarileşmesi yönünde de çalışmalarımız ve projelerimiz devam ediyor. Eski tarihi hizmet binamızı gastronomi merkezi olarak projelendirdik. Gastronomi İnovasyon Merkezi’nde Coğrafi İşaretli ürünlerimiz yer alacak ve yakın zamanda hizmete açılacaktır. Odamız, her yıl Tarım ve Gıda fuarları yapmaktadır, bu kapsamda birkaç yıldır tescilli ürünlerimiz sürekli tanıtılmakta ve ulusal fuarlarda da sergilenmektedir. Bu ve buna benzer projeler ile Diyarbakır coğrafi işaretli ürünler kapsamında tam anlamıyla büyüyecek ekonomiye yeni sektör ve iş kolları ile katkı sunacak.”

.

'BU ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK'

İlerleyen dönemde AB tescil süreçlerinin de tamamlanacağını belirten Kaya sözlerine şöyle devam etti: "Bu kapsamda ilk etapta belirlediğimiz Karacadağ pirinci ve Boğazkere üzümü için çalışma başlatmıştır. Karacadağ pirinci için müracaat yapıldı. Boğazkere üzümü için ise teknik düzenlemeler tamamlandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TPE üzerinden yapılan ön değerlendirmeler neticesinde müracaatlar yapılacak. Önümüzdeki dönemde AB tescil süreçleri de tamamlanmış olacaktır. Coğrafi işaretli ürünlerimiz için odamız sürecin tamamı için bir strateji kurmuş ve aşama aşama süreci yürütmektedir. Bu çalışmalarımıza yerel aktörleri de aktif bir şekilde katarak yolumuza devam ediyoruz."

.