Diyarbakır başkan adayı DEVA'lı Ekinci: İki siyaseti de reddediyorum

DEVA Partisi'nden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır siyasetinde üçüncü bir yola ihtiyaç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı aday adaylarının sayısı artıyor. Aday adaylığı için başvurulan partiler ise AK Parti ve DEM Parti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan tek kişi ise Demokrasi ve Atılım Partisi’nden (DEVA Partisi) Prof. Dr. Cenap Ekinci oldu.

Ekinci, 1971’de Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde doğdu. 1988 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim hayatına başladı. 1994’te mezun oldu. 2003-2005 yılları arasında Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı yaptı. 2014’te Dicle Üniversitesi’ne geçerek akademisyenlik hayatına başladı. Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği (DİSİDER) üyesi. Evli ve 3 çocuk babası. Akademik düzeyde Kürtçe biliyor. İyi derecede İngilizce biliyor. Hevsel Doğa Kültürü Derneği Başkanı ve Kurucusu. Dicle Üniversitesi Tıp Merkezi’nde sorumlu olarak görev yaparken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayı oldu ve görevinden istifa etti.

Prof. Dr. Cenap Ekinci'nin hayat hikayesi kısaca böyle. Ekinci, politik çizgisini ise, "Özgürlükçü demokrat" şeklinde tarif ediyor.

'NE KAYYIM NE KİMLİK SİYASETİ'

Diyarbakır'da bir otelde basınla tanışan Ekinci, Diyarbakır'ın yıllardır iki politik anlayış tarafından yönetildiğini belirterek, "20 yıl önce Türkiye'de ve bölgede çok şey değişir dedik ama maalesef başa döndük" diyerek AK Parti'yi eleştirdi. DEM Parti için de "Kimlik ve sosyal yaşamımız üzerinden siyaset yürütüyor" yorumunda bulundu.

"40 yıldır içine sürüklendiğimiz bir süreç var. Artık yeter diyorum" ifadesini kullanan Ekinci, Diyarbakır halkının politik olduğunu vurgulayarak, "Devletin eliyle yürütülen kayyım sopasını reddediyoruz. İstediğiniz kadar hizmet edin bir anlamı yok. Biz kendi şehrimizde özgür, başı dik ve refah bir şekilde yaşamak istiyoruz. Biz anadil, müzik ve sanatımızla dünyanın gündemine yerleşmek istiyoruz. Anayasada varlığımız yoksa demek ki bir sorun var. Sadece kimlik siyaseti yapmak da istemiyoruz. Çocuklarımızın dünya insanı olmalarını istiyoruz" dedi.

'DEVA PARTİSİ İKTİDAR OLACAK'

Üniversitedeki görevinden istifa ettiğini hatırlatan Ekinci, "Halk olarak kentimizi yürütebildiğimizi göstermek istiyoruz. Bunun için adayız. Halk kendisi gibi olanı bağrına basacaktır. Spor ayakkabılarımızı giyeceğiz, mahalle mahalle, köy köy, sokak sokak seçim çalışmamızı yürüteceğiz. Bir dahaki genel seçimlerde DEVA Partisi iktidara gelecek" diye konuştu.

'YURT DIŞI YASAĞI GETİRİLEN BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINMADI'

Ekinci'nin gündeminde kayyımla yönetilen belediyelerdeki yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlükler de vardı. "Hırsız belediyecilikte bu seçimde dur diyeceğiz" diyen Ekinci, "Kayyım belediyecilik yapmıyor. Vakıflar yoluyla belediyenin paralarını başka yerlere kanalize ediyor" dedi.

AK Parti'nin kentteki tek belediyesi olan Bağlar Belediyesi'nde de büyük yolsuzluklar yapıldığını belirten Ekinci, rüşvet skandalına da değindi ve "Belediye başkanına yurtdışı yasağı getiriliyor ama görevden alınmıyor" diye konuştu.

EKİNCİ'NİN PROJELERİ

"Partimiz halkın partisidir, ben de halkın adayıyım" ifadesini kullanan Ekinci, demokrasi ve insan hakları konusunda partisinin programını işaret etmekle yetindi.

Projelerinden söz eden Ekinci, ulaşım sorununu banliyö treni ve tramvay ile çözeceklerini belirtti. Ekinci'nin projeleri arasında askeri havalarını şehrin dışına taşınması ile Bağlar ilçesinin yeniden imarı da yer alıyor. Ekinci'nşn projeleri arasında isimleri değiştirilen yerleşim yerleri de bulunuyor.

Diyarbakır'da mahalle ve sokak isimlerinin değiştirilmesini eleştiren Ekinci, 2014 yılında Meclis'te yenilenen yasayı hatırlatarak, "Ne yazık ki kanun değiştirildi ama yürürlüğe girmedi. 2024 kanununa göre Diyarbakır'ın eski isimlerini geri getireceğiz” diye konuştu. Ekinci, merkez Sur ilçesinin adını ise Amed olarak değiştireceklerini söyledi.

'ŞEYH SAİD KÜRTLERİN KALBİNDEDİR'

Ekinci, Şeyh Said ile ilgili tartışmalara da değinerek, hedef gösterildiğini söyledi. "Şeyh Said Kürtlerin kalbindedir" diyen Ekinci, "Babamın amcası da Şeyh Said'le birlikte asılmıştı, dediğim için bazı haber siteleri beni hedef gösterdi. Hakaret ediyorlar, sen de idam edileceksin, diyorlar. Kürtler kendi kimliğine sahip çıkarsa Kürt sorunu kalmaz" dedi.