DİTİB'den 'Taliban' açıklaması: Güvenimiz kötüye kullanıldı

Taliban'ın üst düzey bir temsilcisi, Köln'de DİTİB'e bağlı bir camide konuşma yaptı. DİTİB Chorweiler'den yapılan açıklamada, "Taliban rejimine hiçbir alanda hiçbir yakınlığımız yok" denildi.

Fotoğraf: Zabihullah X/Twitter hesabı
Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı bir camide üst düzey bir Taliban temsilcisinin konuşma yaptığı ortaya çıktı. 

Afganistan Gıda ve İlaç Kurumu Direktörü olduğu bildirilen Abdul Bari Omar'ın 'Taliban'ın Afganistan'daki başarılarından' bahsettiği konuşmasının Taliban tarafından X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunda yayınlanmasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı, DİTİB ve Almanya basını duruma sert tepki gösterdi. DİTİB, basına yaptığı açıklamada, söz konusu konuşmacıyı tanımadığını ve yanıltıldığını söyledi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BİZ VİZE VERMEDİK

X platformu üzerinden bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı, Omar için vize vermediklerini, ülkeye nasıl geldiğinin yerel makamlarla birlikte araştırılacağını bildirdi. Açıklamada, Almanya'nın Taliban rejimini tanımadığı hatırlatıldı, insan haklarını ayaklarıyla çiğnediği ve kadın haklarını kısıtladığı sürece de tanımayacağı belirtildi.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyalet hükümeti de bir açıklama yaparak konuşmayı şiddetle kınadığını ve kabul edilemez bulduğunu belirtti, Omar'ın Köln'e nasıl geldiğinin araştırılacağını söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Köln federal milletvekili Serap Güler de sert tepki göstererek konunun tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulmasını istedi.

DİTİB: BİZE DİNİ ETKİNLİK OLARAK BİLDİRİLDİ

NRW eyaleti kamu yayın kuruluşu WDR'in sorusu üzerine yazılı bir açıklama yapan DİTİB Chorweiler, yanıltıldıklarını ve büyük 'hayal kırıklığı' içinde olduklarını bildirdi. Konuşmacıyı da tanımadıklarını bildiren DİTİB, açıklamasında şu bilgileri aktardı:

“Köln'ün Chorweiler semtindeki camimizin salonunu, dini bir etkinlik yapılacağını bildiren Afganlıların Köln Meschenich Derneği kiraladı. Bunun için de yazılı bir sözleşme yapıldı. Ne var ki, sözleşmeye aykırı olarak burada siyasi bir toplantı düzenlemişler. Büyük bir hayal kırıklığına uğradık, şok olduk, güvenimiz kötüye kullanıldı.

DİTİB olarak, Taliban rejimine hiçbir alanda hiçbir yakınlığımız yok. Camilerimizde kesinlikle hiçbir siyasi etkinliğe yer yoktur.”