DİSK üyesi işçiler: Masallara karnımız tok, geçinemiyoruz

DİSK üyesi işçiler 18 kentte yaptıkları açıklamalarla zamlara tepki gösterdi. İşçiler "Bu zam ve vergilerle geçinemiyoruz. Paramız pul oldukça, emeğimiz ucuzluyor ülkemiz fakirleşiyor" dedi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi işçiler, “Susma haykır: Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır” sloganıyla iş yerlerinde yaptıkları açıklamaların ardından bugün de 12 bölgede, 18 kent meydanında basın açıklamaları düzenledi.

Evrensel'in haberine göre DİSK, İstanbul, Akdeniz, Çukurova, Diyarbakır, Ege, Eskişehir, Güney Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Kayseri, Kocaeli, Trakya’da yaptığı açıklamalarla temel tüketim maddelerine yapılan zamlara ve vergi adaletsizliğine tepki gösterdi.

ANKARA: ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞÜYOR

Ankara’da Ulus Heykel Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Seçimlerden önce kaşıkla verilen ne varsa şimdi kepçeyle, kazanla geri alınıyor. Merkez Bankası’nın 2023 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 22,3’den yüzde 58’e çıkarıldı. Bu açıklama da enflasyonun kısa vadede geçici olarak yükseleceğini de beyan etti. TÜİK’ in kulakları çınlasın” dedi.

Bütün bu veriler ve yaşananlar ortadayken; milyonların verdiği geçim savaşına kayıtsız kalan Meclisi milletin dertlerine sırtını dönüp tatile çıktığını söyleyen Tayfun, “Ama biz susmuyoruz: Türkiye’nin dört bir yanında DİSK’li işçilerin sesi yükseliyor. Bugün işçiler konuşacak; bugün herkes işçilere kulak versin, çünkü ne zorluklar yaşadığımızı biz biliyoruz. Bu zamlarla, bu vergilerle geçinemiyoruz. Enflasyonun sıfıra düştüğünü ilan edenlerin masallarına karnımız tok: Çarşıda, pazarda, markette, faturalarda karşı karşıya kaldığımız gerçeği biz biliyoruz. Düşük gösterilen TÜİK enflasyonu yüzünden alım gücümüzü kaybediyoruz. Türk Lirası hızla değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Paramız pul oldukça, emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor, ülkemiz fakirleşiyor” diye konuştu.

Gelirde adalet olmadığı gibi vergide de adalet olmadığını ifade eden Görgün, düşük belirlenen vergi dilimleri nedeniyle milyonlarca işçinin yıl içinde üst vergi dilimine geçtiğini, patronların vergilerinin ise sıfırlandığını dile getirdi. Görgün, KDV-ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülmesi, vergi tarife dilimlerinin artırılmasını, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çekilmesini talep etti.

DİSK EGE BÖLGE TEMSİLCİLİĞİNDEN GENEL GREV ÇAĞRISI

Alsancak Liman’da toplanan işçiler, “Susma haykır, zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır” yazılı pankart ve “Yapılan zamlar geri alınsın”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Zam zulüm işkence işte AKP” sloganları eşliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte “Akbelen halkı yalnız değildir”, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” sloganları atan işçiler, Akbelen Ormanı’ndaki direnişçilere selam gönderdi. Açıklamaya Emek Partisi, HDP, TİP ve çeşitli kitle örgütleri de destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Buradan diğer sendika konfederasyonlarına sesleniyoruz; zamlara karşı iki gün genel grev ilan edelim” derken, işçiler, “İşçi memur el ele genel greve” sloganı attı.

'ASGARİ ÜCRET TÜM SENDİKALI İŞ YERLERİNİ DE KUŞATMIŞ DURUMDA'

Ülkedeki ekonomik krizin derinleştiğini, işçilerin ve emekçilerin geçim sorunlarının ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Sarı, “Tüm bu ağır koşullar bizleri kuşatırken, ücretlerdeki erime ise her geçen gün artıyor. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında, zaman içinde eriyor. İşverenler bu sefer de ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek, toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini, baskılamaya çalışıyor. Ülke genelinde, sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işçi sayısı zaten yüzde 10. Böyle bir ortam içerisinde, asgari ücret tüm sendikalı iş yerlerini de kuşatmış durumda” dedi.

Yapılan eylemlerde talepler şöyle sıralandı:

- KDV-ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülsün.
- Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülsün.
- Vergi tarife dilimleri artırılsın.
- Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilsin ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılsın.
- İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm engeller kaldırılsın. (HABER MERKEZİ)