Dışişleri'nden ABD'nin Afgan mülteci planına tepki: Türkiye'de büyük bir göç krizine neden olacak

Dışişleri Bakanlığı, dün ABD'nin açıkladığı Afgan mülteci planına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, "Ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin ülkesine kabul edeceği Afgan mültecilerin Türkiye gibi üçüncü ülkelerde 12 ila 14 ay beklemeleri gerektiği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, "Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir" denildi. 

'DOĞRUDAN ABD'YE NAKLEDİLMELİLER'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Afganistan'dan çekilme süreci devam ederken, ABD'nin Taliban tarafından hedef alınabilecek binlerce Afgan için hazırladığı yeni mülteci programına ilişkin, "Türkiye olarak ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür" ifadelerini kullandı. 

'RIZAMIZ OLMADAN ÜLKEMİZDE ÇÖZÜM ARANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Bilgiç, dün ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin, ABD merkezli STK'ler ve basın kuruluşları için çalışan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programı ile Afganların ABD'ye göç başvurularının bağlı oldukları kuruluşlar aracılığıyla üçüncü ülkelerden alınacağının belirtildiği ve başvurular için Türkiye'nin de işaret edildiğini hatırlattı. Bilgiç, "Öncelikle ABD'nin açıklaması bölgemizde büyük bir göç krizine neden olacak ve göç yollarında Afganların acılarını artıracaktır. Soruna bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri'nin ayrıntılarını dün açıkladığı planda, ABD'ye yerleşmek isteyen Afganların ülkelerinden kendi olanaklarıyla çıkarak üçüncü bir ülkeye gitmeleri gerekeceği belirtilmişti. Buna göre, Afgan mültecilerin ABD'ye başvuru sürecinin tamamlanması için bu üçüncü ülkelerde 12 ila 14 ay beklemeleri gerekeceği kaydedildi. Gazetecilere brifing veren üst düzey bir ABD Dışişleri yetkilisi, Pakistan'ın Afganistan sınırının açık kalmasının önemli olduğunu, bazı kişilerin de İran üzerinden Türkiye'ye seyahat edebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER/AA)