Dışişleri Bakanı Hüseyin: Çoğu Iraklı ülkede yabancı asker istemiyor

Son dönemde Irak topraklarında düzenlenen saldırıları değerlendiren Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "Bugünlerde İran ve ABD arasındaki gerilim çok yüksek. Umarım saldırılarını durdururlar" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin 2 Şubat'ta Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı hedeflere saldırı düzenlemesinin ardından açıklamalarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak'ın da 'çatışmaya itilebileceği' uyarısında bulundu.

Bakan Hüseyin, BBC'ye verdiği röportajda, "Bugünlerde İran ve ABD arasındaki gerilim çok yüksek. Umarım iki taraf da saldırılarını durdurur. Sorunlarını Irak toprakları üzerine çözmeyecekler. Biz çok büyük bir bedel ödedik" ifadelerini kulandı. 

'DAVETLİ OLMAYANLARIN ARTIK GİTMESİ GEREKİYOR'

ABD'nin Ürdün'de üç askerinin öldüğü saldırıların ardından Irak'a düzenlediği 'misilleme' saldırılarında İran destekli silahlı gruplara mensup 17 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Ardından, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin hava saldırısında öldürüldüğü açıklanmış, bu saldırıyı da ABD üstlenmişti. Bu saldırı da Irak yönetimi tarafından kınanmıştı. 

Bu bağlamda BBC muhabiri Orla Guerin'in sorularını yanıtlayan Fuad Hüseyin, 2014 yılında IŞİD'in yeniden canlanmasını engellemek üzere danışmanlık yapmak için Irak'ta konuşlandırılan 2 bin 500 ABD askerinin ülkeden çekilmesi için görüşmelerin sürmesi gerektiğini söyledi. Fuad, "Irak halkının çoğu, Irak topraklarında yabancı güçleri istemiyor. Davet edilenlerle ilgili olarak; biz bunu müzakere yoluyla yapıyoruz. Davet edilmeyenlerin ise ayrılması gerekiyor; umarım bu da müzakere ile olur" ifadelerini kullandı. 

'ARTIK BUNUNLA İLGİLİ KONUŞUYORUZ'

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin'in bahsettiği ülke topraklarındaki 'davetsiz misafirlerin' İran destekli milisler olduğuna işaret eden BBC, bu güçlerin ABD güçlerini hedef aldığını ve çoğunun resmi olarak Irak güvenlik güçlerinin bir parçası olduğunu aktardı.

Milislere artık 'meydan okunduğunu' anlatan Hüseyin, "Şimdi pek çok siyasi lider ile konuştuğunuzda, bundan bahsetmeye başlıyorlar. Pek çok kişi bununla ilgili konuşmaya cesaret edemiyordu. Bu da bu ülkenin gerçekliğinin bir parçası. Ama artık bununla ilgili konuşuyoruz. İnsanlar bu adamlara 'Artık yeter' diyebiliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

'IRAK'LA İLGİLİ KARARLAR IRAKLILAR TARAFINDAN BAĞDAT'TA ALINMALI'

İran destekli milislerin 'mesajı aldığını' da anlatan Hüseyin, bu mesajın 'eğer devam ederlerse bu ülkeyi bizim olmayan bir savaşa itecekleri' olduğunu söyledi. Bu mesajın Tahran tarafından da alındığını belirten Hüseyin, İran'ın Irak'ta bir 'nüfuzu' olduğunu da kabul etti. Tahran'ın Bağdat'a herhangi bir politika dikte etmediğini söyleyen bakan, 'buradaki İran nüfuzunun derecesinden endişe edip etmediği' sorusuna da yanıt verdi. 

Hüseyin, soruya yanıtında, şu ifadeleri kullandı: "Etrafımızı saran tüm bu nüfuzun derecesinden endişe duyuyorum, sadece İran'ınkinden değil. Tüm nüfuzlardan kurtulmaya çalışıyoruz. Irak'la ilgili karar Bağdat'ta alınmalı ve bu, Iraklılar tarafından olmalı." 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)