Dış ticaret açığı şubatta yüzde 142 arttı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı öncü verilere göre şubatta 20 milyar dolarlık ihracat, 28,1 milyar dolarlık ise ithalat yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. 

Türkiye'nin ihracatımız geçen yılın şubat ayına göre yüzde 25,4 oranında artışla 20 milyar dolar oldu.

İthalat ise şubat ayında enerji fiyatlarındaki artışların da etkisiyle 28,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Böylelikle dış ticaret açığı yüzde 142 artışla 8,1 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret hacmi, geçen yıla göre yüzde 36,4 artışla 48 milyar dolara yükseldi.

ENERJİ İTHALATINA 8 MİLYAR DOLAR

Enerji ithalatı 8 milyar dolar oldu. Enerji hariç bakıldığında, şubat ayında ithalat 20,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında, ihracatın ithalatı karşılama oranı enerji hariç yüzde 95,4 olarak kaydedildi.

MUŞ: İHRACATTA REKOR KIRILDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, şubattaki 20 milyar dolarlık ihracat rakamına dikkat çekerek, " Bu rakam, tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamıdır. Yıllıklandırılmış ihracat rakamımız, 2022 Orta Vadeli Program hedefimiz olan 230,9 milyar doları aşarak 231,9 milyar dolara ulaşmıştır. Hedefimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği üzere 2022 yılında 250 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak ve geçmektir" dedi.

ALTERNATİF TEDARİK ZİNCİRİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Bakan Muş, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın muhtemel etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını da belirterek şu açıklamayı yaptı: "Tedarik zinciri ve alternatif dağıtım kanalları üzerinde diğer kurumlarımız ve sektör kuruluşlarımızla birlikte, krizin farklı bölge ve sektörlere yayılmasını engellemek amacıyla teknik çalışmalar yürütüyor, alternatif taşıma biçimlerine ve rotalara odaklanıyoruz. Bölgemizde ve dünyada barışa katkı sunmak amacıyla, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişimi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." (EKONOMİ SERVİSİ)