Direnişteki Erkaplan ve Artemis işçileri: Bir kişi kalsa dahi bu yoldan dönmeyeceğiz

Antep'te ek zam ve sendika hakları için direnen Erkaplan ve Artemis işçileri, basın açıklaması yaptı. Hayat pahalılığının arttığını belirten işçiler, yasal haklarının da ihlal edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep'te ek zam talebi düşük zam tekliflerine karşı iş bırakma eylemleri devam ediyor. Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) iş bırakan Erkaplan ve Artemis Halı işçileri, Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

Evrensel gazetesinin haberine göreArtemis Halı işçileri halen ek zam için direnirken, ek zam talebi kabul edilen Erkaplan Halı işçileri sendika hakları için direnişlerini sürdürüyor. Basın açıklamasına Başpınar OSB’deki işçilerin yanı sıra çok sayıda işçi katıldı.

'HER GEÇEN GÜN GEÇİM ZORLAŞIYOR'

Açıklamada konuşan Artemis işçisi Ferhat Demir, işçiler sayesinde zenginliğine zenginlik katan patronların, işçileri bir ekmeğe muhtaç etmeye çalıştıklarını söyledi. Mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten Demir, "Bir kişi kalsa dahi bu yoldan dönmeyeceğiz" dedi.

Erkaplan işçisi Tevfik Güçlü de işçinin en temel hakkı olan sendika hakkının gasp edilmeye çalıştığını dile getirerek, "Her geçen gün geçim daha da zorlaşıyor. Aldığımız ücret bize yetmiyor. Bunun çözümü de ancak işçilerin birlik olup mücadele etmesinden geçiyor" diye konuştu.

'MESELE SADECE EK ZAM DEĞİL'

Açıklamada konuşan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Antep’i "ülkenin yıldızı" olarak gören yöneticilerin ve milletvekillerinin, patronları sürekli ziyaret ettiğini söyledi.

Türkmen, işçilerin koşullarına değinerek meselenin sadece ek zam olmadığını söyledi:

"Başpınar’daki patronlar işçileri en temel haklarından yoksun bırakıyor. Pazar günü zorunlu mesai yaptırılıyor. Mesaiye gitmeyenlere ceza veriliyor. Çoğu işçi ekonomik sıkıntılardan pazar mesaisine kalmak istiyor. Yıllık izinler bile işçinin değil patronun ihtiyacına göre belirleniyor. Erkaplan patronu işçinin sendika hakkını açıkça yok sayıyor. Ama işçiler bunu kabul etmiyor. 'Bizim birliğimiz sendikamızdır' diyor. Bu hakları için direniyor. İşçiler işe alınmazsa suç duyurusunda bulunacaklar."

KARACA: İŞÇİLER YALNIZ DEĞİL

Mehmet Türkmen'in ardından konuşan Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, sadece Antep'te değil Türkiye'nin dört bir yanında işçilerin haklarını alabilmek için mücadele ettiğini belirtti.

İsimleri değişse de mücadeleleri değişmeyen fabrikalardaki işçilerin yaptığı en önemli şeyin birlik olmaları olduğunu vurgulayan Karaca, birlik olunca neler olduğunu Şireci işçilerinden gördüklerini söyledi.

Mücadelenin ancak bu şekilde sonuçlanacağını söyleyen Karaca, "Sefalet ve kölelik düzenini nasıl yıkacağız sorusunun cevabı bu meydanda. Bu şehirde işçiler yalnız değil. Bu şehirde işçiler, emeğin ve özgürlüğün mücadelesi için direnen güçlerle sarmalanmış durumda. Mücadele şart. Kadınlar ve gençler bir sözüm de size; hep beraber işçilerin yanına" dedi.