Dilop'un Mart-Nisan sayısı çıktı

İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Mart-Nisan sayısı çıktı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dilop'un yeni sayısında yıllardır Kürt basın geleneği içinde çalışan gazeteci/yazar Ender Öndeş’le yapılan kapsamlı söyleşide, 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler Kürt siyaseti açısından farklı boyutlarda değerlendiriliyor. 

Dosya sayfalarında yer verilen "Ortadoğu Denkleminde Güç İlişkileri ve Kürtler" başlıklı söyleşide ise Ortadoğu’da sürekli hareket halinde olan siyaset haritasında yer alan yerel, bölgesel ve emperyalist dinamikler ele alınıyor. Rusya ve ABD’nin bölgedeki varlıklarından Gazze-Filistin meselesine, Ukrayna savaşından Türkiye’nin Güney siyasetine, İran-Irak denkleminden Rojava ve Suriye’de yaşananlara kadar birçok sorun alanı, Kürdistan Hewler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Yılmaz ile Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karadaş tarafından değerlendiriliyor. 

Sezai Sarıoğlu’nun yazısı, İliç ve deprem derken Newroz’a değiniyor ve bütün ezilenlerin yara kardeşliğini konu alıyor. Yücel Demirer, Newroz’u kültürel, tarihsel ve siyasal arka planıyla değerlendirirken Rûmet Med de "Mem û Zîn" filmi üzerinden Newroz ve aşkı konu ediniyor. 

OYUNCULAR KÜRT TİYATROSUNUN SORUNLARINI ANLATTI

Amed Şehir Tiyatrosu’ndan oyuncular Bahoz Özsunar ve Berfîn Emektar ile yapılan söyleşi ise Kürt tiyatrosunun sorunlarına odaklanıyor.

Kemal İnal, anadili Kürtçeyi kullanamayanların Türkçeyle ilişkilenmelerini anlatırken, Nevzat Onaran da Hamidiye Alayları ve Abdulhamid’den başlayarak 24 Nisan 1915’e ve Türk Kurtuluş Savaşı’na uzayan özgün bir süreklilik çizgisini tartışıyor.  

25 NİSAN 1915 YILDÖNÜMÜ

24 Nisan 1915’in yıldönümü dolayısıyla bazı yazılara özellikle yer verilen dergide, Muzaffer Oruçoğlu’nun kaleminden Misak Manuşyan’ın Adıyaman’dan Paris’e, soykırımdan antifaşist direnişe evrilen hayat hikayesi anlatılıyor.

Elif Eser ise Dersim-Hozat’taki Yergayn Manastırı’nın yıkık dökük duvarlarından bugüne kalanı, kilisenin son papazı Serkis Sarkisyan’ın 1915 Soykırımı’nda yaşadığı hikaye üzerinden paylaşıyor.

Esra Kılıç, "zaman aşımına uğratılan davalar" arasına eklenen Vartinis katliamının siyasal, hukuksal sürecini yeniden hatırlatırken; Recep Maraşlı da sıkça kullanılan “Halkların Kardeşliği” sloganın eşitlik için yetersizliğini sınıfsal, siyasal örnekleriyle sunuyor.

Şair Yıldız Çakar’la yapılan röportajda şairin yeni çıkan kitabı 'Mohra Reş' konuşulurken; İsmail Dindar, Mehmet Dicle’nin 'Berfa Sor' kitabını değerlendiriyor. Eskerê Boyîk ise Ermenistan Kürtlerinden olan ve örgütlü komünist yaşamı oldukça dikkat çekici olan Nado Maxmûdov’u anlatıyor. 

Ressam Fewzi Bilge'nin çizdiği ve üzerine yazdığı bir resmin yanı sıra Arjen Arî, Vazgal Bazîdî, Eskerê Boyîk, Yılmaz Odabaşı, Berken Bereh ve Kemal Burkay derginin yeni sayısında şiirleriyle yer alıyor. 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)