Dilek Doğan’ın ağabeyine kardeşinin cenazesine katılım izni verilmedi

Polis kurşunuyla hayatını kaybeden Dilek Doğan’ın hayatını kaybeden kardeşinin cenaze törenine, cezaevinde bulunan ağabeyi Emrah Doğan’ın katılımına izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul'da 18 Ekim 2015’te polis kurşunuyla öldürülen Dilek Doğan'ın kardeşi Mazlum Doğan, Maraş’ta Dilek Doğan’ın mezarının yanına defnedildi. Dilek ve Mazlum Doğan’ın cezaevinde bulunan ağabeyleri Emrah Doğan’ın kardeşinin cenazesine katılmasına izin verilmedi.

Doğan’ın İngiltere’de yaşayan kardeşi Mazlum Doğan, geçtiğimiz hafta intihar ederek hayatına son vermişti. Mazlum Doğan’ın dün Türkiye’ye getirilen cenazesi, Maraş’ın Afşin ilçesinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında kız kardeşi Dilek Doğan’ın mezarının yanına defnedildi.

MARAŞ EMNİYETİ’NİN GÜVENLİK ENDİŞESİ

Mazlum ve Dilek Doğan’ın Bolu Cezaevi’nde bulunan ağabeyleri Emrah Doğan’ın cenazeye katılımı için de gerekli tüm başvuru ve işlemler ailenin avukatları tarafından yapıldı. Ancak buna rağmen Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Emrah Doğan’ın cenazeye katılımı için gerekli izni vermedi. Maraş Emniyeti’nin de Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına, güvenlik endişesiyle katılımın doğru olmayacağı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. Cenazeye katılımına izin verilmeyen Emrah Doğan’ın ilerleyen günlerde taziyeye katılımı için ayrıca bir başvuru yapıldı.

‘JANDARMA GEREKLİ SÜREDE YANIT VERMEDİ’

Doğan ailesinin avukatı Seda Şaraldı, cezaevlerinden cenazeler için tutuklu ve hükümlülere verilen izin ve Emrah Doğan’ın hukuki durumuna dair bilgi verdi. Yakınını kaybeden tutuklular ya da hükümlülerin izin alabilmesi için ilk olarak ölüm belgesinin hapishaneye gönderildiğini ve adresle birlikte başvuru yapıldığını, bunun ardından cezaevi savcısının defin yapılacak yerdeki kolluk kuvvetine "uygunluk" yazısı yazdığını ifade eden Şaraldı, kolluğun bu yazıya olumlu yanıt vermesinin ardından cezaevi savcısının onaylamasıyla cenazelere katılınabildiğini belirtti. Ailelerin tutuklu veya hükümlüler ile ona eşlik edecek kolluk kuvvetinin harcırah masrafını da karşılamasının zorunlu olduğunu ifade eden Avukat Şaraldı, "Jandarma bir aşamada olumsuz rapor verirse kişi cenazeye götürülmüyor. Bunun pek çok örneğiyle karşılaştık" dedi.

Emrah Doğan’ın kardeşinin cenazesine katılmamasının nedenini, "Mevcut durumda Maraş’taki jandarmanın güvenliği sağlayıp sağlayamayacaklarına ilişkin gerekli sürede cevap vermemesi nedeniyle Emrah Doğan cenazeye götürülemedi" diyen Avukat Şaraldı, "Ancak biz bir taziye izni için de bir başvuru yaptık. Buna ilişkin henüz cevap verilmedi. En azından Emrah Doğan’ın taziye izni verilerek götürülmesini umuyoruz" diye konuştu.

‘TAZİYE İZNİ VERİLİRSE KARDEŞİNİN YASINI YAŞAMASINA BİR PARÇA KATKISI OLUR’

"Emrah Doğan’ın kardeşinin cenazesine bile götürülmemesi ailenin yıllardır yaşadığı hukuksuzluklardan sonuncusu oldu” ifadelerini kaydeden Avukat Şaraldı, Dilek Doğan’ı katleden polis memuru Yüksel Moğultay’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini, Yargıtay’ın bu cezayı onaylamadığını, onaylasa dahi Moğultay’ın son infaz düzenlemelerine göre 15 gün cezaevinde kalacağını aktardı.

Vefat eden Mazlum Doğan ile cezaevinde tutuklu bulunan Emrah Doğan’ın, katledilen kardeşleri Dilek Doğan’ın davasının tüm duruşmalarına katıldığını ifade eden Avukat Şaraldı, Emrah Doğan’ın dosyasına dair ise şunları söyledi:

"Gerek bu duruşmalarda ve çıkışlarında aile üyelerine yönelik polisin takibi ve tacizi vardı. Basın açıklamaları nedeniyle aile fertlerine açılan davalar vardı. Halen bu dosyalar da devam ediyor. Emrah Doğan’ın yargılanması sonucu 20 yıl ceza verildi ama bu dosya kapsamında en ciddi delil gizli tanık beyanlarıydı. Bütün gizli tanık beyanlarında ortaklaşılan nokta şuydu; Dilek Doğan’ın kardeşidir, Armutlu’da yaşar, Armutlu’da gördüm. Aslında Dilek’in vurulmasından sonra aileyi belki de basın yayın yoluyla tanıyan kişilerin verdiği ifadelerdi bunlar. Bunları örgütsel faaliyet kapsamına soktular ve ağır bir cezayla Emrah Doğan yargılandı. Cezasının bir kısmı istinaf tarafından onandı, buna ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzu gerçekleştirdik, bir kısmıysa Yargıtay’da bekletiliyor. Emrah Doğan tutuklandığından bu yana hiç tahliye edilmedi ve bu süre beş yıla yaklaşmak üzere. En azından taziye izni verilirse Emrah’ın kardeşinin yasını yaşamasına bir parça katkısı olur diye düşünüyoruz."

Ne olmuştu?

İstanbul Küçükarmutlu Mahallesi’nde yaşadığı eve baskın düzenleyen ve ayakkabıyla içeri giren polislere “galoş giymeleri” uyarısında bulunan Dilek Doğan, çıkan tartışmada polis kurşunuyla göğsünden vuruldu. 45 dakika sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Doğan, yoğun bakımda tedavi altına alındı ancak bir hafta sonra, 25 Ekim 2015'te vefat etti.

Tutuksuz yargılanan polisler, 17 Mart 2017'de görülen yedinci duruşmada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dava süresince Dilek Doğan’ın avukatları ve aile üyeleri hakkında birçok soruşturma başlatılırken ağabey Emrah Doğan, hakkında açılan dava sonucu 20 yıl hapis cezası almıştı. İntihar ederek yaşamına son veren diğer kardeş Mazlum Doğan ise 2021 yılından bu yana İngiltere’de yaşıyordu.