Dilan-Engin Polat hikayesi nasıl başladı?

Gazeteci İsmail Saymaz, Dilan Polat şirketlerinin başlangıcından kayyum sürecine uzanan hareketliliğine ilişkin MASAK raporlarında yer alan bilgileri aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dilan - Engin Polat çiftinin 2017 yılında ilk şirketi kurmadan önceki suç kayıtları ortaya çıktı. Dilan Polat hakkında 2014-2022 yılları arasında güveni kötüye kullanma, tehdit, bilişim sistemindeki verileri  bozma, kişisel verileri ele geçirme suçlarından beş soruşturma açılmış, takipsizlik kararları verilmiş. Engin Polat ise 17 yaşında işlediği yaralama ile trafik güvenliğini tehdit etmek suçundan ve alkollü araç kullanmaktan halen yargılanıyor.

MASAK raporuna göre, Engin Polat, banka hesaplarına 2021-2023 arasında 53 işlemde toplam 55.280.080 TL, 13.04.2023'te 40.000 USD ve 57.185 Euro yatırdı. 

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Polatların 2017 yılı sonrasında hızla artan şirketlerinin bir listesini yayınladı. Şirketlerin aile bireylerinin ortaklığıyla kurulduğuna dikkat çeken Saymaz, çiftin para hareketliliklerini "Dilan Polat'ın kayyum atanan hanedanlığı" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Rise And Shine, Milda Gayrimenkul, DP, Dilan Polat Güzellik Kozmetik ve DLN'nin banka hesaplarından yüksek miktarda nakit çekildi. Paraların büyük bir kısmı Polat ailesiyle akrabalık ve istihdam ilişkisi bulunan kişilerce çekildi. Ve çekilen tutarların neredeyse tamamı aynı kişilerce hemen hemen aynı gün ya Engin Polat'ın banka hesabına ya da tek ortağı ve yöneticisi olduğu Milda Gayrimenkul'e yatırıldı. Bu
şekilde nakit yatırma ve çekmeye konu tutar 250 milyon TL.

Biriken tutar gayrimenkul ve lüks araç alımına yönlendirildi. Örneğin… Dilan Polat Güzellik, Rise And Shine ve DP'den nakit çekilen 15.865.000 TL dakikalar içerisinde Milda'ya nakit yatırıldı. Ardından Milda'dan 5 milyon TL gönderilerek, Tuzla'da gayrimenkul alındı. 

Raporda 'Şirketin gayrimenkul alımı öncesi üç farklı şirketten aynı kişi tarafından nakit çekim  yapılmasının organize ve dikkat çekici olduğu değerlendirilmektedir' deniyor.

Diğer örnek: Dipomed'den 29 Mayıs 2023'te nakit çekilen 5 milyon TL bir saat sonra Polat'ın hesabına  4.980.000 TL olarak nakit yatırıldı. Polat, iki gün sonra lüks araç aldı. Bu yöntem ‘suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' olarak görülüyor.

200 MİLYON TL'LİK SAHTE FATURA

Şirketlerin mal alışlarına bakıldığında, büyük kısmı Polat ailesi ile bağlantılı tedarikçilerden gerçekleştirildi. Ancak bu tedarikçilerin gerçek bir mal alışı olmayan, çalışanı olmayan, bankacılık hareketi olamayan ve hakkında sahte belge düzenleme kaydı olan kurumlar olduğu belirlendi. Bu tür mal alışların toplamı 200 milyon TL'den fazla. 

İnternet satışlarından elde edilen vergi matrahını azaltmak için sahte belge kullanılıyor olabileceği belirtiliyor. Ayrıca gelen paranın 500 milyon TL'den fazlası internetten mal satın alanların kredi kartı ile yaptığı harcamalardan oluşuyor. Bu nedenle 'başta kredi kartı dolandırıcılığı, yasa dışı bahis ve bunun gibi şüphelerin bulunması nedeniyle' banka ve ödeme kuruluşlarından veri alınması istendi." (HABER MERKEZİ)