DİAYDER'e terör iddianamesi: İBB'de işe alındılar

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne yönelik terör soruşturmasında hazırlanan iddianame kabul edildi. Derneğin, İBB'de işe alımlarda kendi üyelerine referans olduğu iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine (DİAYDER) yönelik PKK ile iltisaklı oldukları iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucunda 23 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, Şirinevler'de faaliyet gösteren derneğin, KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia edildi.

Derneğin kullandığı internet sitesindeki örgütsel öğeler, internet sitesinde Kürt sorununa ilişkin düzenlenen anket çalışmasının örgütsel temeli, üyelerinin 2013'ten bugüne yaptıkları basın açıklamaları, katıldıkları eylemler ve örgütsel beyanlarının "PKK perspektifine" uyduğu öne sürüldü.

'İBB'DEKİ İŞE ALIMLARDA REFERANS OLDU' İDDİASI

İddianamede ifadesine yer verilen şüphelilerden Mehmet İ. İBB'de gassal olarak alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu belirterek, kendisiyle birlikte bazı kişilerin de dernek sayesinde işe alındığını söyledi. Mehmet İ., bu kişilerle belediyeye ilk girdiklerinde maaşlarından bir kısmını DİAYDER'e vereceklerini söylediklerini aktararak, ancak sonrasında bu kişilerin derneğe para verip vermediklerini bilmediğini ifade etti.

İddianamede ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt üyelerinin ailelerine dağıtıldığı öne sürüldü. Başsavcılıkça onaylanan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 9'u tutuklu 23 şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 3,5 yıl ile 15'er yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

'MÜVEKKİLLERİMİZ ÜZERİNDEN İBB HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR'

Davanın avukatlarından Fırat Epözdemir, kısıtlılık kararı olan dosyanın sızdırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Dosyada bir kısıtlılık kararı vardı. Bu kısıtlılık kararı kaldırılmamıştı. İddianame kabul edilmeden önce kısıtlılık kararı varken dosya içeriği hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia eden yandaş medyaya bu servisi kim yaptı? Ne amaçla yaptı? Yargılama aşamasında bu bizim aklımızda bir soru işareti. Elbette bu durumu tartışacağız. Anlaşılan o ki, birçok kez yapıldığı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimlerden sonra hedef haline getiriliyor. Burada bir kez daha hedef haline getirilmeye çalışılıyor. Bu da müvekkillerimiz üzerinden yapılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Dosyada kısıtlılık kararı varken bu bilgilerin yandaş medyaya servis edilmesi doğru değil. Bununla ilgili biz yargılama aşamasında gerekli eleştirilerimizi yapacağız. Ayrıca bu müvekkillerle ilgili de suçsuzluk karinesinin ihlalidir. Bu yönüyle ilgili de bir değerlendirme yapıp gerekmesi halinde gerekli başvuruları yapacağız.” (HABER MERKEZİ)