DFG: Mart ayında 8 gazeteci saldırıya uğradı

DFG’nin raporuna göre mart ayında 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı, 1’i tutuklandı. 8 internet sitesi kapatılırken 330 habere ve 1084 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin “Mart Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu” yayımlandı. 14 Mayıs seçimlerine dikkat çekilen raporda, “seçim güvenliğinin ana unsurlarından olan basın özgürlüğünün abluka altında olduğu” belirtildi. Seçime yaklaştıkça basına yönelik baskıların da arttığı belirtilen raporda, “İktidar yanlısı haber yapmayan her gazeteci, her haber sitesi, ajans, radyo ve televizyon kanalı hedef alınıyor, cezalar yağdırılıyor” denildi.

‘8 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI, 16 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI’

Mart ayı içerisinde 8 gazetecinin saldırıya uğradığı, 16 gazetecinin gözaltına alındığı ve 1 gazetecinin de tutuklandığı açıklanan raporda, “Gazetecilere yönelik yargı kıskacı da mart ayında devam etti. 4 gazeteci hakkında soruşturma, 5’i hakkında ise dava açıldı. 41 ayrı yargılamanın devam ettiği geçtiğimiz ayda gazetecilere 2 yıl hapis ile 48 bin 746 TL para cezası verildi. 2 meslektaşımız ise işten çıkarıldı. Çağımızın iletişim araçlarından olan internet yayıncılığına yönelik iktidarın ve yargının baskıcı tutumu değişmedi. 8 internet sitesi kapatılırken 330 habere bin 84 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi” ifadeleri kullanıldı.

Gazetecilere yönelik gözaltılarda “sansür yasası” maddelerinin gerekçe olarak kullanıldığı belirtilen raporda, “Seçimler yaklaştıkça iktidarın politikalarına karşı sesini yükselten, rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlara mikrofon uzatan gazeteciler, bu yasa kapsamında gözaltına alınmaya, haklarında dava açılmaya devam ediliyor” denildi.

‘RTÜK İKTİDARIN SOPASINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) “iktidarın sopasına dönüşmüş durumda” olduğu belirtilen raporda, “Seçimler yaklaşırken RTÜK iktidar propagandası yapmayan kanalları daha fazla hedef almaya başladı” ifadeleri yer aldı. Diyarbakır’da 8 Haziran’da düzenlenen operasyonda tutuklanan gazetecilerin iddianamesinin 10 ayın ardından tamamlanmasına da değinilen raporda, “Savcılık tarafından Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianameye dair henüz bir karar çıkmadı. 28 Mart’tan bu yana iddianameyi inceleyen mahkemenin en kısa sürede duruşma tarihi vererek tutuklu meslektaşlarımızın özgürlüğü noktasında bir karar vermesini bekliyoruz, bu sağlanıncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı. (DUVAR)