Deyr el Zor'da son durum: ABD'li komutanlar, SDG ve aşiret liderleriyle görüştü

ABD'li komutanlar Ethan Goldrich ve Joel B. Vowell'ın SDG, Demokratik Suriye Meclisi ve aşiret liderleri ile bir araya geldiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, Deyr el Zor'da Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Arap aşiretleri arasındaki çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'li komutanlar Ethan Goldrich ve Joel B. Vowell'ın SDG, Demokratik Suriye Meclisi ve aşiret liderleri ile bir araya geldiği belirtildi. 

ABD'li komutanların taraflarla görüşme yaptığını duyuran elçiliğin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich ve IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı Joel B. Vowell, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Demokratik Suriye Meclisi ve Deyr el Zorr’daki aşiretlerin liderleri ile bir araya geldi. Taraflar, Deyr el Zor sakinlerinin şikayetlerinin değerlendirilmesi, dış güçlerin Deyr el Zor’a müdahale etme tehlikesinin, sivillerin ölümü ile kayıpların önlenmesi ve mevcut şiddetin mümkün olan en kısa süre içerisinde azaltılmasının önemi konusunda uzlaştı. Goldrich ve Vowell, IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin SDG ile güçlü ortaklığının önemini yineledi.”

Ne olmuştu?

SDG'ye bağlı Deyr el Zor Askeri Konseyi'nin Arap komutanı Ahmed Ebu Havle (Ahmet El Habil), IŞİD grubuyla gizli bağlantıları olduğu şüphesiyle SDG tarafından tutuklanmış, buna tepki gösterdiğini açıklayan Arap aşiretlerinin silahlı mensupları ile SDG arasında şiddetli çatışmalar patlak vermişti. Çatışmalarda SDG üyesi, Deyr el Zor Askeri Konseyi üyesi, aşiret mensubu ve sivil dahil en az 50 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD, SDG ve Arap aşiretlerine çatışmalara son verme ve sorunu barışçıl yollardan çözme çağrısı yapmıştı. Washington'un 2012 yılında faaliyetlerini askıya aldığı Suriye'deki büyükelçiliği sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, "Suriye'nin kuzeydoğusundaki şiddet son bulmalı" diyerek taraflardan sorunu barışçıl yollardan çözmelerini istemişti. ABD liderliğinde IŞİD'le mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyon da taraflara çatışmalara son verme çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)