Devlet başkanı oğlu ve yeğenini bakan yardımcısı olarak atadı

Zimbabve'de ikinci kez devlet başkanı seçilen Mnangagwa, iki bakan yardımcılığı görevine oğlu ve yeğenini getirdi. Muhalefet, Mnangagwa'nın bir 'aile hanedanlığı' kurmaya çalıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, 23 Ağustos'ta yapılan seçimin ardından yeni kabinesini açıkladı. Bir hafta önce eşine fahri doktora unvanı veren Mnangagwa, oğlu David Kudakwashe Mnangagwa'yı maliye bakan yardımcısı, yeğeni Tongai'yi ise turizm bakan yardımcısı olarak atadı. Muhalefet, yeniden seçilen devlet başkanının 'aile hanedanlığı' kurmaya çalıştığını söyledi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 11 Eylül Pazartesi günü yeni kabinesini açıklayan Devlet Başkanı Mnangagwa, oğlunu hazinenin iki numaralı ismi yaptı. Daha önce hükümette herhangi bir görev üstlenmeyen ve bir bankanın yönetim kurulunda bulunmuş olan hesap uzmanı David Kudakwashe Mnangagwa, yeniden maliye bakanı olarak atanan Mhuli Ncube'ye yardımcılık edecek. Geçen hafta Zimbabve Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan 34 yaşındaki yeni bakan yardımcısı, ülkedeki gençlerin siyasetteki temsiliyetini artırmak için getirilen kota kapsamında parlamentoya girmişti. 

'HER TÜRLÜ REFORMA BAĞLILIK İDDİASINI BİR KENARA BIRAKTI'

Muhalif siyasetçiler yeni açıklanan kabineyi paylaştıkları sosyal medya mesajlarıyla eleştirdi. Emmerson Mnangagwa'nın bir 'aile hanedanlığı' kurmaya çalıştığı iddia edildi. Muhalefet milletvekili Fadzayi Mahere, Mnangagwa'ya nepotizm suçlaması yöneltti. X sosyal medya hesabından açıklama yapan Mahere, "Kabine açıklaması, herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şeklide devlet başkanının her türlü reforma ya da iyi yönetişime bağlılık iddiasını bir kenara bıraktığını gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı. 

Değişim için Vatandaşlar Koalisyonu platformu da bir açıklama yaparak Mnangagwa’nın oğlunun atanmasını 'endişe verici' olarak değerlendirdi. Zimbabveli gazeteci Hopewell Chin’ono ise ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten Robert Mugabe'ye işaret ederek, "Robert Mugabe bize çok gülüyor olmalı! Şaka konusu olan biz vatandaşlarız" diye konuştu. 

'KABİNE NE KADAR BÜYÜK OLURSA KAMU HARCAMASI O KADAR ARTAR'

Öte yandan, 80 yaşındaki Devlet Başkanı Mnangagwa, bir önceki kabinede 22 olan bakan sayısını 26'ya yükselttiği için de eleştirildi. Siyasi analistler, devlet başkanının ikinci ve son döneminde iktidarını güçlendirmek için aile üyelerini ve müttefiklerini önemli görevlere getirdiğini kaydetti. Ekonomi analisti Prosper Chitambara, "Bazı analistler daha azıyla (bakan) yapabileceğimizi söyledi. Yani, kabine ne kadar büyük olursa kamu harcaması da o kadar büyük oluyor" değerlendirmesini yaptı. (DIŞ HABERLER)