Deutsche Bank'a göre Merkez Bankası faizi 2 puan daha düşürecek

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, Türkiye'de sene sonu politika faizi tahminini yüzde 15'den yüzde 14'e çekti. Bankanın, Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 19,5...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deutsche Bank ekonomistlerinin yayımladığı araştırma raporuna göre; TÜİK'in ekim ayı çekirdek enflasyonunu beklenenden düşük açıklaması ve Merkez Bankası'nın cari açık vurgusu, politika faizine ilişkin beklentileri değiştirdi. Aralarında Christian Wietoska ve Fatih Akçelik’in de bulunduğu banka ekonomistleri, haftaya yapılacak Merkez Bankası toplantısında 100 baz puanlık (1 puan) indirim beklediklerini ifade ettiler. Dünya gazetesinin aktardığına göre Deutsche Bank ekonomistleri, 16 Aralık'taki yılın son toplantısında 100 baz puanlık bir indirim daha yapılmasını beklediklerini belirttiler ve yıl sonu faiz beklentilerini de yüzde 15’ten yüzde 14’e çektiler.

Ekim ayında enflasyonun yüzde 20,3’lük beklentilerinin altında geldiğini belirten ekonomistler, çekirdek enflasyonunun da aşağı yönlü sürpriz yaptığını ama bunun büyük ihtimalle geçici olduğunu düşündüklerini söyledi.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 19,5

Yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 19,5 olmasını bekleyen Deutsche Bank, küresel emtia rallisi ve Türk lirasındaki değer kaybıyla çekirdek enflasyonun yüzde 17’ye ulaşacağını düşündüklerini vurguladı.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın Türk lirasının değer kaybetmesine daha toleranslı olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.