DEÜ'de KHK'li ve emekli öğretim üyelerinin üniversiteye dönüşü engelleniyor

İzmir Dayanışma Akademisi ve Eğitim Sen 3 Nolu Üniversiteler Şubesi, DEÜ'deki KHK'li emekli öğretim üyelerinin üniversitelerine dönüşünün hukuksuzca engellediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Dayanışma Akademisi ve Eğitim Sen 3 Nolu Üniversiteler Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin KHK'li emekli öğretim üyelerinin üniversitelerine dönüşünü engellediğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Haziran 2017'de açığa alınıp 8 Temmuz 2018'de 701 sayılı KHK ile üniversite dışında bırakılan ve buna karşı açtıkları davaları geçtiğimiz 2023 yılında kazanarak tüm maaş ve özlük hakları iade edilen ama bu süreçte emekli olmuş Barış Akademisyenleri'nin emeklilikten dönüş başvuruları reddedildiği belirtildi.

'SUÇ İŞLİYORLAR'

“Mahkemelerin haklarını iade ettiği üyelerimiz bir kez daha haksızca üniversite dışında bırakılıyor” denilen açıklamada, “2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 60/B maddesinde açıkça yazmasına ve mahkemelerin ihraç işlemini tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırmasına rağmen üyelerimiz, arkadaşlarımız, 6 yıldır kürsülerinden uzak bırakılan barış akademisyenlerinin görevlerine dönmesi engelleniyor. Üniversite yönetimleri silsilesi, dekan, bölüm ve anabilim dalı başkanlarına kadar baskı ve tehdit yoluyla emeklilikten dönüş dilekçesi veren öğretim üyeleri için "hizmetine ihtiyaç yoktur" yazıları yazdırıyor ya da hadlerini aşarak mahkeme kararının emeklilikten dönüş hakkını kapsamadığı yorumunu yapıyor. Suç işliyorlar” ifadeleri kullanıldı. 

'ANA BİLİM DALI BAŞKANI'NA BASKI YAPILDI'

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde mahkeme kararıyla görevine geri dönen iki üyelerinin, emeklilikten dönüş başvurularına rektörlüğün olumsuz yanıt verdiğini belirten kurumlar, yaşanan hukuksuzlukları şu ifadelerle anlattı:  “Üyelerimizden birisi için İİBF Dekanlığı, Anabilim Dalı Başkanı'na 'hizmetine ihtiyaç yoktur' yazısı yazması doğrultusunda açıkça baskı uyguladı. Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığı tarafından yazılan 1,5 sayfalık öğretim üyesine' ihtiyaç olduğuna' dair gerekçeli yazı resmi kanallarla kabul edilmemiş, anabilim dalı başkanı olumsuz yazı yazması için tehdit edilmiştir. Anabilim Dalı başkanlığı da bu tehditlere boyun eğerek yazıyı rektörlüğün beklentisi doğrultusunda yazmış ve imzalamıştır. Tıp Fakültesi'nde ise öğretim üyesi için doğrudan rektörlük, 'mahkeme kararının gereği olarak haklarınızı teslim ettik, emeklilik dönüş dilekçenizi kabul etmiyoruz' dedi. Bu, mahkeme kararının uygulanmaması demektir. Her iki üyemiz de bu işlemlerin iptali için yargı yoluna başvurdular. İdare mahkemelerinin üniversitelerden gelen görüş yazılarının bir baskı ortamında yazıldığını göz önünde bulundurmalarını ve gereğini yaparak bu haksızlığa son vermelerini bekliyoruz.”

DEÜ'deki uygulamanın 6 yıldır mağdur edilmiş barış akademisyenleri için bir başka hak ihlâli olduğu vurgulanan açıklamada, yargı kararlarının tanınmadığı da yinelendi. Açıklamada, “DEÜ yönetimini bir an önce bu yanlıştan dönmeye, mağduriyete son vermeye davet ediyoruz. Bölüm ve anabilim dalı başkanlarına da hatırlatmak istiyoruz ki, bağımsız karar alma mekanizmalarının önündeki her türlü baskı ve engellemenin karşısında sizinle birlikte mücadele etmeye, haklarınızı korumak için gerekenleri yapmaya hazırız. İdarelerin hukuksuz uygulamalarına alet olmayın. Hukuk ve adalete sizlerin de ihtiyaç duyabileceğini unutmayın” denildi. (DUVAR)