Deştinlilerden Kılıçdaroğlu'na çağrı: Ruhsat iptali sözünü tutun

Çimento fabrikası yapımına direnen Deştin halkı, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala CHP'li belediyenin ruhsatı iptal etmesi için Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine bir aydan kısa bir süre kaldı. Muğla'da ise Yatağan ilçesindeki Deştin ve Menteşe ilçesine bağlı Bayır mahalleleri arasında yapılmak istenen "çimento fabrikası" sorunu halen çözülmüş değil. "Muğla Çimento" tarafından 7 bin 751 dönümlük arazide kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı son olarak nöbet eylemi başlatan bölge halkı, jandarmanın sert müdahalesi ile karşılaştı. 8 Nisan günü gece geç saatlerde gözaltına alınan köylülerin jandarma tarafından darp edildiği görüntüler kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Bir yılı aşkın süredir CHP'li Menteşe Belediyesi'ne fabrika ruhsatının iptali konusunda defalarca çağrıda bulunan bölge halkı, yanıt alamadı. CHP'nin 2018 seçimlerinde yüksek oranda oy aldığı bölgede halk, ruhsat iptali konusunda verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle bu kez CHP'ye kırgın.

'ÇİMENTOCULAR FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR'

Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, çimento fabrikası ile ilgili son süreçte yaşanan gelişmeleri aktararak, "Deştin'de çimentocular faaliyetlerini sürdürüyor. En son getirdikleri kazanları şirket-jandarma ortak operasyonu ile bölgeye geçirmeyi başardılar. Şunu da belirtmeliyim ki şirket, satın almış olduğu 180 dönüm alanda faaliyetini sürdürüyor. Ormandan herhangi bir tahsis alabilmiş değil. Orası bir entegre çimento fabrikası yani kendi ham maddesini çıkararak işlemek üzerine kurulu. Dolayısıyla o 7 bin 751 dönümlük orman alanından tahsis almadıkça herhangi bir faaliyet gösteremez. Şu an 180 dönümlük alanda prefabrik binaları yapmaya ve inşaat faaliyetlerine devam ediyor. Bizim için önemli oradan bir adım atmaması" dedi.

Haluk Özsoy

'KIRGIN OLARAK DESTEKLİYORUZ'

Bölge halkının büyük çoğunluğunun CHP'li olduğuna dikkat çeken Özsoy, "Yüzde 80'i CHP'li diyebiliriz. Yatağan'ın bir bölümü, Deştin ve çevre köyler CHP'nin oy deposu. Bölge insanı CHP'li kimliği taşıyor. Sadece bölge halkı özelinde de değil, genel olarak Muğla'da bu çimento fabrikası meselesi yüzünden CHP'ye karşı ciddi bir kırgınlık var. Ama Muğlalının CHP'li olmasından kaynaklı CHP'ye karşı bir kırgınlıkları var demek daha doğru. Sonuç itibariyle CHP'li Menteşe Belediyesi bu ruhsatı vermeyebilirdi. Ama ruhsat verdi. Bunun kırgınlığı elbette ki var" dedi.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında CHP'li yöneticilerden ruhsat iptali sözü aldıklarını hatırlatan Özsoy, "Bu sözü biz partinin ilk üç kademesinden aldık. Kılıçdaroğlu'ndan ayrı, Ali Öztunç'tan ayrı, Seyit Torun'dan ayrı söz aldık. Maalesef halen daha bir gelişme elde edilebilmiş değil. Kılıçdaroğlu'nun sayın Bahattin Gümüş'ü ruhsat iptali için aradığı ve bu talimatı verdiği söyleniyor. Bahattin Gümüş mü dinlememekte ısrar ediyor bilemiyoruz. Bu yakın zamanda ağaçların tahrip edildiği yolun büyükşehir belediyesinin olduğunu öğrendik. Biz orada soğukta yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, çocuğuyla nöbet tutarken belediye üst tarafta şirketin işini yapmasına izin vermiş. Şirket denetim olmadan yolları 10 metreye kadar genişletmiş. Büyükşehir belediyesi de durdurmayı tercih etmemiş. CHP Genel Merkezi'ne de bütün bunlara bir dur denmediği için kırgınlığımız var. Tabii ki bölge halkı ve çoğunluğumuz halen daha CHP'yi ve Kılıçdaroğlu'nu destekliyor. Ama kırgın olarak destekliyoruz" diye belirtti.

KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI: LÜTFEN RUHSAT İPTALİ SÖZÜNÜ TUTUN, SİZİ DESTEKLİYORUZ

Son olarak Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunan Özsoy, "Sayın Kılıçdaroğlu'na şöyle bir çağrımız var; Burada büyük çoğunluk onun arkasında ve genel anlamda yaptığı siyaseti de çok başarılı buluyoruz. Fakat seçimlerin son düzlüğünde buraya eğilip şu çimento fabrikası meselesini seçimlerden önce çözmesini istiyoruz. Biz seçimlere her anlamda umutlu olarak girmek istiyoruz. Lütfen geçen haziranda verilen ruhsat iptali sözünü tutun. Biz bu seçime kafamızda çimento fabrikası meselesi olmadan huzurlu olarak girelim. Biz Sayın Kılıçdaroğlu'nun da köylüyü mağdur edecek bu projeyi istemediğini biliyoruz. Kendisi de daha önceki görüşmelerimizde bahsetmişti. Bir an önce buradaki hataları görmesini ve bu hataların çözümü için hamle yapmasını kendisinden bekliyoruz. Seçime kadar bu ruhsatın iptal edilmesini ve bu fabrikanın durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.