Dersim'de öğrencilerin ulaşım sorunu hala çözüm bekliyor

Bakanlığa bağlı 100. Yıl Kız Öğrenci Yurdu’na ulaşımın yetersiz kaldığını belirten Munzur Üniversitesi öğrencileri, dönem başından bu yana sıkıntılarının devam ettiğini belirterek çözüm talep ediyor.

Dersim (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Munzur Üniversitesi 2023-24 eğitim döneminde 7 bini aşkın öğrenci öğrenim görüyor. Sene başından beri yetersiz yurt kapasitesi sebebiyle birçok öğrencinin barınma sorunu yaşadığı üniversitede, öğrencileri mağdur eden bir diğer sorun da ulaşımın kısıtlı oluşu.

Yetersiz yurt kapasitesi dolayısıyla yapımına başlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 100. Yıl Kız Öğrenci Yurdu’nun tamamlanmasının ardından yurda yerleştirilen öğrenciler şimdi de ciddi bir ulaşım sıkıntısı ile karşı karşıya. Duruma tepki gösteren öğrenciler yetkililerden sorunun çözülmesini istiyor.

‘DÖNEM BİTİYOR AMA SIKINTILARIMIZ DEVAM EDİYOR’

Ulaşım sıkıntısı sebebiyle derslerine geç kaldığını belirten Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik öğrencisi, çözülmeyen ulaşım ve barınma sıkıntısından dolayı bu dönem eğitime ulaşmakta çok zorlandığını belirtti. Yurt açıldığında yaşadıkları ulaşım sıkıntısına dair yurt yetkilileri ile görüştüklerini ama çözüm bulunmadığını belirten öğrenci şunları ifade etti: “Dönemin başından bu yana en büyük sıkıntılarımızdan biri ulaşım ve bu durum bizi çok zorluyor. Belediye otobüsleri çok yetersiz, servisler saat başı kalkıyor ve araçlar dolmadan kalkmıyor. Her zaman dolu geliyor. Böyle olunca da uzun süre bekliyoruz araca binmek için. Ayrıca yurda çoğunlukla yürümek zorunda kalıyoruz.”

‘ULAŞIM SIKINTISI YÜZÜNDEN OTOSTOPA MECBUR KALIYORUZ’

Munzur Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğrencisi de iki yıldır kentte olduğunu ama sorunların ilk günden bu yana devam ettiğini söyledi. Adını vermek istemeyen öğrenci şöyle devam etti: “Sabah araç sorunu yaşıyoruz. Bu yüzden derslere geç kalıyoruz, akşamları da yurda saat başı araba oluyor ama istediğimiz saatte gidemiyoruz. Yurt kent merkezine uzak ve ormanlık alanda bulunduğu için sık sık yaban domuzlarıyla karşılaşıyoruz. Yeni yapılan yurda gidiş ücreti de 15 TL oldu. Ulaşım hem pahalılaştı hem de bizi mağdur ediyor. Bu yüzden otostopa mecbur kalıyoruz.”

‘BELEDİYEYE İLETTİK, ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

Öğrencilerin yaşadığı ulaşım sorununa ilişkin görüştüğümüz Yurt Hizmetleri Şube Müdürü Ezgi Yıldız, soruna ilişkin belediye yetkilileri ile görüştüklerine, belediyenin otobüs tesis ettiğini ancak araçlarının düzenli gelmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Konuya ilişkin hem belediye hem de minibüsçülerle istişare halindeyiz. Araçlar yurda düzenli çıkmalı. Minibüsler ise yurda çıkışta şart olan güzergah izni için belediyeden onay bekliyor. Yaşanan ulaşım sıkıntısına dair minibüs ve otobüs düzenini ayarlayacak tek yetkili kurum belediye. Bu sorunu düzene sokması için, müşteri olsa olmasa da saatinde ulaşımı şart koşması için belediyeyi bekliyoruz.”

‘ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Dersim Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri ise ulaşımdan kaynaklı yaşanan sorunlara ilişkin kendilerine şikayet geldiğini ve çözüm için çalıştıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Yurdun bulunduğu bölge imara dahil değildi şimdi ulaşım sorununun çözümü için encümen kararıyla imara dahil edildi. Bundan sonraki süreçte mahalle minibüsleri güzergahları kız yurdunuzun önünden geçecektir. Ancak belediye otobüsünün güzergahının oraya dahil edilmesi için kararlar tekrardan alınacaktır.”