Dersim’de kent çöplüğü 'ölüm kampı'na döndü: Köpekler can çekişiyor

Dersim’de kent çöplüğünde yaşamaya mecbur kalan onlarca köpek, hastalıklarla boğuşuyor. Gönüllüler, bu alana köpeklerin bırakıldığını belirterek çözüm olarak vahşi depolamanın kaldırılmasını istiyor.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim kent merkezine beş dakikalık mesafede bulunan kent çöplüğünde yaklaşık 40 köpek yaşıyor. Hayvanların bakımını gönüllü olarak üstlenen ve bağışlarla hayvanlara kısırlaştırma ve tedavi desteği sunabilen Dersim Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nden Dilşah Mak ve Merve Koyun, çöplükte yaşayan köpeklerin ileri derecede uyuz sebebiyle tedavi dahi edilemediğini vurguluyor.

‘KÖPEKLER İLERİ DERECEDE UYUZ TEDAVİ EDEMİYORUZ’

Kentteki çöplüğün hayvanlara ve insanlara büyük ölçüde tehdit oluşturduğuna değinen gönüllüler, köpeklerin durumuna ilişkin şu bilgileri verdi,

“Çöplükte yaklaşık 40 köpek var. Kentteki siyasi partiler, tüm vatandaşlar ortak bir paydada ortak bir alanda buluşarak acilen bir katı atık projesi yapmalı. Çünkü çöplük hem hayvana hem doğaya çok ciddi zarar veriyor. Özellikle cam yünlerin üzerinde uyuyan hayvanların tamamı ileri derecede uyuz ve uyuza bağlı organ yetmezliği yaşıyorlar. Aşırı ürkekler ve içlerinde yakalanması imkansız olanlar var. Yakalayamadıklarımızı tedavi edemiyoruz ve onları, orada, güneşin altında terk etmek zorunda kalıyoruz.“

‘TEK ÇÖZÜM VAHŞİ DEPOLAMA ALANININ KALDIRILMASI OLACAK’

Çöplükte su olmadığını, köpeklerin kimyasallarla birlikte birikmiş yağmur sularını içtiklerini belirten gönüllüler şöyle devam etti: “Çöplükte kendi imkanlarımız ile suluk yaptık, temiz içme suları var ancak bu, bir çözüm değil. Geçtiğimiz yıl çöplüğe çok yoğunlaştık ve oradaki tüm hayvanları kurtardık, tedavileri yapıldı, kısırlaştırıldılar, durumu ağır olanlar vefat etti ancak çöplük yine dolmaya başladı. Sokaktaki hayvanlar atıklardan gelen yemek kokusundan dolayı gidiyorlar ama ölüme gittiklerini bilmiyorlar. Bunun tek çözümü, bu vahşi atık depolama alanının oradan kalkmasıdır.”

‘ÇÖPLÜKTEKİ YAVRULAR ÖLÜME DOĞUYOR’

Çöplüğün şu anda ölüm kampı olduğunu belirten gönüllüler, ilgili tüm kurumların, belediye, il sağlık müdürlüğü, valilik, il ve ilçe belediyelerinin hep birlikte bir çözüm üretmeleri için el ele vermeleri gerektiğini vurguladı. “Çöplük şu anda tamamen ölüm kampı bizim için" diyen gönüllüler şöyle devam etti: “Çöplükteki yavrular ölmeye doğuyorlar zaten. İnsanlar 'çöplükte yemek var' diye köpekleri buraya atıyorlar ama aslında ölüme terk ediyorlar. Kısacası hem insan hem de hayvan sağlığı için en büyük tehditlerden birisi bu çöplük. Ve Tunceli'ye çok yakın. Çarşıya beş dakika uzakta.”

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DAİR ÇALIŞMALARA BAŞLADIK’

İddialara ilişkin bilgi aldığımız Dersim Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilisi ise kentte 4 bine yakın sokak hayvanı olduğunu bilgisini vererek şunları paylaştı: “İlimizde şu anda 4 bine yakın hayvan popülasyonu var. Her tarafa yetişmeye çalışıyoruz ama aynı zamanda zorlanıyoruz. Başkanlarımız ilimizde sokak hayvanlarının yaşadığı sorunlara ilişkin hayvan koruma dernekleri ile görüşerek gündemlerin acil ele alınmasına dair altyapı çalışmalarına başlamıştır.”

 

Etiketler dersim çöplük köpek