Depremin 22’inci günü Adıyaman köyleri: Devlet yok, hayvanlarla aynı su birikintisinden içiyoruz

Adıyaman’da köylüler yapılan yardımların yetersiz olduğunu belirterek yardım çağrısı yapıyor: “Suyumuz yok. Bize acil su sağlanması lazım. Hayvanlarla aynı su birikintisinden içiyoruz."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Depremin yıktığı Adıyaman’da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yardımın geç ulaştığı Adıyaman’ın birçok köyüne ekipler gitmedi, depremde enkaz altında kalanlar yine köylüler tarafından çıkartıldı.

Adıyaman Çelikan’a bağlı Pınarbaşı kasabasında Psikolojik Destek Merkezi olarak ayrılan konteynırın içinde istiflenen yardımların olduğu ancak kimseye verilmediği iddia edildi. Halk, bölgeye gelen yetkililerin sorunları dinlediğini ancak bir şey yapmadan bölgeyi terk ettiklerini söylüyor. 

‘HAYVANLARLA AYNI SU BİRİKİNTİSİNDEN İÇİYORUZ’

Adıyaman’ın Tut ilçesine bağlı Öğütlü köyün nüfusu 150 haneden oluşuyor. Depremde dört ev yıkıldı, 20 ev ağır hasarlı. Öğütlü köyüne Adıyaman’dan yaklaşık 100 aile gelmiş. Muhtar Abdurrahman Şahin, şunları anlattı: “Köye çadır yardımı 10 gün sonra geldi. Suyumuz yok. Bize acil su sağlanması lazım. Hayvanlarla aynı su birikintisinden içiyoruz. Hastalıklı ama mecburuz. Bazen de tankerlerle yakın köylerden su getiriyoruz. Kuru gıda ihtiyacımız var. Çadır ihtiyacımız var. Adıyaman’da enkaz altından çıkarılan amcamın bir ayağı yara içinde. Köyde özürlü iki çocuk var. Sağlık yardımı ihtiyacımız var.”

‘600 HANELİK KÖY YAKLAŞIK İKİ BİN OLDU’

Adıyaman merkezde oğlunu ve torununu kaybeden Yaylımlı köyü eski muhtarı İbrahim Yücel, “Köyümüz depremden önce 600 hanelikti. Ama şimdi yaklaşık 2 bin hane oldu. Köyde ağır hasarlı 15 bina var. Adıyaman merkezden 17 cenazemiz var. Oğlum ve torunum da var içinde. Yardımlar depremden bir hafta sonra ulaştı. Biz idare ediyoruz. Köylü milletiyiz. Ama şehirlere yardım yapılmalı. Oralarda daha bir şey kalmamış. Biz nasıl olsa köyde başımızın çaresine bakabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘SUYUMUZ KUMLU, İÇEMİYORUZ’

Çelikan’ın Pınarbaşı kasabasında yaşayan Doğan Yıldız, depremin 22’inci günü olmasına rağmen devletten herhangi bir yardım gelmediğini, gönüllüler tarafından gönderilen yardımlara ise Çelikan’da el konulduğunu ve kendilerine ulaştırılmadığını öne sürdü: “Elektrikler kısıtlı. Su kısıtlı veriliyor. Gelen su da kumlu ve içemiyoruz. Bizim kasabanın nüfusu 7 bin civarında. Evlerin yüzde 40’ı ağır hasarlı. Diğer evlerde de çatlaklar oluyor. Dün de deprem olduğu için millet evlerine giremiyor. Çok büyük bir çadır eksikliğimiz var. En büyük sıkıntılardan biri, özellikle bize ulaştırılması gerekenlerin başında kadın ve kız çocukları için iç çamaşırı. Bunların acil gelmesi gerekiyor. Hijyen malzemeleri lazım. Belediye Başkanı Mahmut Alan iki konteynır almış kendine. İçinde de çok sayıda battaniye var. Ne kullanıyor ne de halka veriyor. Yolun kenarında boş duruyorlar.”

'YARDIMLAR ENGELLENİYOR'

Yıldız, bölgede kurulan az sayıda AFAD çadırlarına ilişkin şöyle dedi: "Çadırlar AFAD tarafından yedinci gününde getirilip bırakıldı. Onları da halk kendisi kurdu. Ancak bunlar zaten az sayıda olan çadırlar. Çadır sayısı hiç yok denilecek kadar azdır. Yetkilileri yanımızda görmedik. Gelen desteklerin toplandığı dükkan da görevliler tarafından kapatıldı. Yardımlar dışardan engelleniyor. Bir Fatiha okumakla olmuyor. 32 canımız gitti. Herkes kendi imkanlarıyla seferber olmuş. Bin hanelik köyde 100 çadır var."