Deprem sabahı tutuklanan gazeteci Nazlıcan Yıldız'a tahliye

İzmir'de gözaltına alınarak tutuklanan Jinnews Muhabiri Nazlıcan Yıldız'ın tahliyesine karar verildi.  Yıldız'ın tutuklamasına neden olan Gizli Tanık 9'un beyanlarındaki çelişkiler ise dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'de 6 Şubat deprem sabahı gözaltına alınan ve gizli-açık tanık beyanları gerekçe gösterilerek "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanan Jinnews Muhabiri Nazlıcan Yıldız hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada gazeteci Nazlıcan Yıldız ve avukatları hazır bulunurken, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de duruşmayı izlemek için İzmir Adliyesi'ne geldi.

GİZLİ VE AÇIK TANIĞIN KOD İSİM OLARAK NİTELENDİRDİĞİ 'NUJİN' İSMİNİ AİLESİ KOYMUŞ

Duruşmada ifade veren Yıldız, Özgür Öğrenci İnisiyatifi'nin öğrenci sorunları ile ilgilenmek için kurulduğunu ve herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığını ifade etti. Kendisinin Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi olması nedeniyle Jinnews'te stajyer olarak çalıştığını ve okula da bu staj belgesini sunduğunu söyleyen Yıldız, iddianamede kod isim olarak nitelendirilen "Nujin" ismini ise ailesinin koyduğunu ancak nüfus müdürlüğünün bu ismi kabul etmediğini belirtti. İsmini değiştirmek için tutuklanmadan önce dava açtığını da dile getiren Yıldız, gizli ve açık tanıkların beyanlarını kabul etmediğini vurguladı. Yıldız, beraatini ve tahliyesini talep etti.

GİZLİ TANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADELER, AÇIK TANIK ORTADA YOK

Yıldız'ın ifadesinin ardından Gizli Tanık 9'un ifadesine geçildi. SEGBİS yöntemiyle ifadesi alınan Gizli Tanık 9'un çelişkili ifadeleri dikkat çekti. Önce Yıldız'ın kod adının 'Nujin' olduğunu iddia eden gizli tanık, daha sonra bu ismin kod isim olmadığını ve günlük yaşamda da bu ismi kullandığını söyledi. Mahkemenin sanık Yıldız'ın yönlendirmesi ile örgüte katılan kimse olup olmadığı yönündeki sorusuna ise Gizli Tanık 9 cevap veremedi. Özgür Öğrenci İnisiyatifi'ndeki yetkili kişileri tanımadığını söyleyen Gizli Tanık 9, mahkemenin diğer sorularına ise cevap veremedi. Açık tanık B.'nin ise duruşmaya katılmaması ve ikametini değiştirdiğinin ortaya çıkması dikkat çekti.

Duruşmada dinlenen ve farklı bir dosyadan tutuklu olan tanık Ayhan Bakır ise Yıldız'ın örgüt ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını söyledi.

'TAPELERDE VE FİZİKİ TAKİP TUTANAKLARINDA TEK BİR DELİL YOK'

Yıldız'ın avukatları ise iddianameyi değerlendirerek, müvekkilinin katıldığı basın açıklamaların yasal olduğuna dikkat çekti. Dosyada bulunan tapelerde ve fiziki takip tutanaklarında Yıldız'ın örgüte eleman kazandırdığına dair tek bir delil bulunmadığını vurgulayan avukatlar, bahsi geçen Özgür Öğrenci İnisiyatifi'nin de yasal olmayan hiçbir eyleminin bulunmadığına dikkat çekti. Tapelerdeki görüşmelerin kolluk tarafından çarpıtıldığını ifade eden avukatlar, Yıldız'ın beraati ve tahliyesini talep etti.

YILDIZ'IN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti ise Van ve İzmir TEM Şube'ye müzekkere yazılarak örgüt üyeliği iddiasına ilişkin belgelerin tümünün istenmesine ve HTS kayıtlarının incelenmesine karar verdi. Ayrıca açık tanık B.'nin duruşmada hazır edilmesini isteyen mahkeme, Yıldız'ın adli kontrol şartı ile tahliye edilmesine karar verdi.