Deprem onları da etkiledi: Hayvanlar için gönüllülere ihtiyaç var

Deprem bölgelerindeki hayvanları nöbetleşe besleyecek gönüllülere ihtiyaç olduğunu belirten KaradenizFed Onur Kurulu Başkanı Haydar Özkan, "Durum hiç iç açıcı değil" dedi.

Depremlerden hayvanlar da etkilendi, pek çok enkazdan hayvanlar yaralı olarak kurtarıldı.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - 6 şubat depremlerinin merkez üssü Maraş'ta ve depremden etkilenen Hatay barınaklarında hasar oluşmadı ancak buralarda hayvanlarla ilgilenecek yetkili de kalmadı.

Hatay'daki barınakta insan gücüne ihtiyaçları olduğunu belirten KaradenizFed Onur Kurulu Başkanı Haydar Özkan, "Durum çok vahim. Barınak çalışanlarının yakınları da enkaz altında kaldığı için burada yetkili kalmadı. Barınakta ufak tefek sıkıntılar var ama buradaki binalar gibi yerle bir değil. Durum hiç açıcı değil. Tamamen insanların ve kurumların mama desteği ile hayvanların buradaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz" dedi.

'İNSAN GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR'

Hatay barınağında bulunan Özkan, insan gücüne, yaş ve kuru mamaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Kentin sokaklarında çok sayıda sahipli hayvanın görüldüğünü belirten Özkan, "Enkaz altından kurtarılan hayvanlar var ama hala enkaz altında kalan canlar var. Sokaklarda sahibi belki de ölen ya da hala enkazda olan çok sayıda evcil hayvan var. Fakat en önemlisi buradaki hayvanları nöbetleşe besleyecek gönüllülere ihtiyaç var. Buradaki hayvanları sahiplendirmek istiyoruz. Çünkü buradaki hayvanları alıp başka bir belediye barınağına hapsetmek akıl karı değil" diye konuştu.

'HAYVANLAR İÇİN DE AFAD GİBİ BİR BİRİM GEREKİYOR'

Veteriner Hekim Türkan Ceylan da barınakların neredeyse hepsinin kendi kaderine terk edilmiş durumda olduğunu aktardı. Depremden etkilenen kentlerdeki hayvanları, gönüllülerle birlikte şehirden çıkarmaya çalıştıklarını belirten Ceylan, "Şu an için tabi ki insan odaklı bir çalışma yürütülüyor ama bir çok hayvan evlerde mahsur kalmış ve kurtarılmayı bekliyor. Şu an için hayvanlarla ilgili devlet eliyle bir kurtarma operasyonu maalesef yapılmıyor. Sadece denk gelince çıkarılıyorlar. Bununla ilgili hiçbir çalışma yok. Hayvanlar için de veteriner hekimlerden oluşturulan AFAD gibi bir birim gerekiyor. Bununla ilgili bir politika yürütülmesi konusunda siyasileri, kanun yapıcıları göreve çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ASIL ÜZÜCÜ OLAYLAR YIKIMLARLA BAŞLAYACAK'

Yaralı hayvanların kliniklerde ücretsiz olarak tedavi edildiğini belirten Ceylan, "Yaklaşık 4 ton mama gönderdik deprem bölgelerine. Orada gönüllüler dağıtım yapıyor ama yeterli olmuyor. Arama kurtarma çalışmaları bittiğinde ve yıkımlar başladığında asıl üzücü hikayeler başlayacak. Çünkü hayvanlar deprem sırasında kaçtıkları ve insanlar da bırakıp çıkmak zorunda kaldıkları için yıkım yapılırken istenmeyen durumlar yaşanacak. Bu noktaya özellikle dikkat edilmesi, içeride kalan canlarla ilgili de ilgili birimlerin çalışması gerekiyor" dedi.

'KURTARABİLDİĞİMİZ TÜM CANLARI KURTARALIM'

Hiçbir canın birbirinden üstün olmadığının altını çizen Ceylan, şunları söyledi: "Hepimiz bu depremi yaşadık, hepimiz bir felaket yaşadık. Ölümün ne kadar yakın olduğunu gördük. Ölüm bütün canlara var. Kurtarma timlerinin hepsinde görüyorsunuz ki, bir sürü köpek insanların canını kurtarıyor. Yani burada köpekler, nasıl canlı ayırt etmeksizin kurtarıyorsa biz de bu açıdan bakmalıyız. Kurtarabildiğimiz tüm canları kurtaralım. Biz demiyoruz ki, insanları bırakalım hayvanları kurtaralım. Aynı derecede yürütebilmeyi istiyoruz."

Hayvanlara yönelik çalışma yapan kurumlar yok değil. Şişli Belediyesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Hatay’a veteriner gönderdiğini ve hayvanlara müdahale için çadır kurulduğunu duyurdu. Belediyenin yaptığı paylaşımda “Veteriner İşleri Müdürlüğümüz Hatay’da! Hasta ve yaralı can dostlarımıza acil müdahale için aşağıdaki konumda yer alan acil yardım çadırımıza gelebilirsiniz. Veteriner hekimlerimiz ve ekibimiz sizlere yardımcı olacak” denildi. Çadırın, Cemali Caddesi 1’de yer aldığı bilgisi verildi.

DEPREMZEDE HAYVANLAR İÇİN İHTİYAÇ LİSTESİ

Öte yandan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Maraş'taki depremlerden etkilenen, enkaz altından çıkarılan ve yaralanan hayvanlar için dayanışma çağrısında bulunan sivil toplum kuruluşlarının ve hayvan hakları örgütlerinin çağrılarını paylaştı.

Depremzede hayvanların ihtiyacı olan malzemeler şöyle: Kedi-köpek taşıma çantası, hasta bezi, batikon/oksijenli su, konserve kedi/köpek maması, sıcak su torbası, battaniye/polar örtü, boyun tasması ve uzun tasma, antibiyotikli kremler, yara bakım spreyleri.