Deprem bilimciler fay hattında

İTÜ öncülüğünde çeşitli üniversitelerden deprem bilimciler, fay hatlarını incelemek üzere deprem bölgesine gitti. 4 gruba ayrılan jeologlar depremle ilgili rapor yazmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Muğla Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi'nden 13 deprem bilimci, afet bölgelerinde çalışmalara başladılar.

Depremin oluşunu inceleyecek olan ekibin ilk açıklaması şöyle: 

"6-7 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen deprem felaketi ve ilintili doğal afetler sonucunda Anadolu levhasının güney doğusunda yer alan Doğu Anadolu ve Çardak fayları kırılmıştır. Bunun yanında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından kısmen haritalanan Narlı segmenti de kırılmıştır. Bu segmentin ise İsrail’den kuzeye, Antakya’ya gelen Ölü Deniz Fayı’nın bir uzantısı olduğu düşünülmektedir. Böylelikle tahmini 300 km’lik bir fay 1 gün içerisinde tekrar harekete geçmiş ve de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ikinci büyük ve en yıkıcı doğal afetini oluşturmuştur.

Narlı, Pazarcık 

6 Şubat günü sabaha karşı meydana gelen depremin ardından kuzeyde Çardak fayı da tetiklenmiş ve öğle saatlerinde kırılmıştır. Yaklaşık 10 il bu felaketten etkilenmiştir. Yıkıcılığın en yoğun olduğu iller ise Kahramanmaraş ve Antakya’dır. 6 Şubat günü öğleden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 7 kişilik öğretim üyeleri ve doktora öğrencilerinden oluşan ekip bölgeye intikal etmek için yola çıkmıştır. Bir buçuk günün ardından Kahramanmaraş iline bağlı Türkoğlu'na ulaşılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Ancak kırık hatlarının uzunluğu ve de karmaşıklığı göz önüne alınarak ekip İTÜ önderliğinde İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Gebze Teknik Üniversitesi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölümü, Muğla Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ve Fırat Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin de katılımıyla devam etmektedir. Ekipler 4 ayrı gruba ayrılmış ve de sırasıyla altta yer alan segmentlerde yüzey kırığı haritalaması, atımların ve dağılımlarının belirlenmesi için çalışmalara başlamışlardır.

Türkoğlu

Ekipler hâlâ arazide çalışmakta olup sonuçları değerlendirdikten sonra kamuoyu daha detaylı olarak bilgilendireceklerdir." (HABER MERKEZİ)

Şekeroba