Deniz Poyraz ölüm yıl dönümünde anıldı: 'Her hak arayışında Deniz'i ve gülüşünü göreceksiniz'

HDP binasına düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz anıldı. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar "Onur Gencer’in abilerine sözümüzdür; her hak arayışı eyleminde Deniz'i, gülüşünü göreceksiniz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - HDP İzmir İl Binası'na, 17 Haziran 2021'de Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırıda katledilen HDP üyesi Deniz Poyraz anıldı.

Sabah erken saatlerde ilk olarak Deniz Poyraz'ın mezarı ziyaret edilirken, ziyarete Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın ile İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, HDP İzmir il ve ilçe örgütleri, Poyraz’ın avukatı ve Barış Anneleri katıldı.

Mezarlık ziyaretinin ardından HDP il binasında serbest kürsü etkinliği düzenlendi.

'SUÇ ÖRGÜTÜ HALİNE GELMİŞ DÜZENİ DEĞİŞTİRMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK'

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Etkinlikte konuşan Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, "Deniz herkesin Deniz’idir tüm Kürt ve Türklerin. Ben şehitlere ve annelerine saygılarımı ifade ediyorum. İyi ki varsınız" dedi.

Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın "Deniz Poyraz’a sözümüz var, sözünü ısrarla hatırlayarak daha inançlı ve kararlı olmanın vesilesini buluyorum kendimde. Tarihsel sorumluluğumuz var" ifadelerini kullandı.

Katledilenin kendileri de olabileceğini dile getiren Akın, "Bu işlerin bugünü ve yarını yok. Başımıza her an bir şey gelebilir ama hiç kimsenin başına bir şey gelmemesi için daha kolektif daha örgütlü mücadele etmek, bu suç örgütü haline gelmiş düzeni değiştirmekten başka çaremiz yok. Eksiklerimiz zaaflarımızla yanlışlarımızla yüzleşerek ama mutlaka kazanmak gibi sorumluluğumuz var. Deniz vesilesiyle onu aynı yerde anmanın acısını ve öfkesini taşıyoruz" diye konuştu.

'BU MÜCADELENİN BAYRAĞI HİÇBİR ZAMAN YERE DÜŞMEYECEK'

İl binasında yapılan serbest kürsünün ardından kitlesel basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada "Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek, biz kazanacağız" yazılı pankart taşınarak, sık sık "Deniz'e sözümüz barış olacak", "Jin jiyan azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Berna Çelik, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadınlara söz verdiklerinin altını çizerek, "Acımız büyük ama öfkemiz her gün daha büyüyerek bu mücadelenin mihenk taşını oluşturmaya devam edecektir. Bu mücadelenin bayrağı hiçbir zaman yere düşmeyecektir" dedi.

‘BU CİNAYETİN TEK SORUMLUSU ONUR GENCER DEĞİL’

Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise "Deniz Poyraz Mardin'de savaştan kaçarak geldiği İzmir'de barış, eşitlik özgürlük mücadelesinden bu devletin baskısına rağmen vazgeçmeyen bir Kürt kadınıdır" ifadelerini kullandı.

Çiğdem Kılıçgün Uçar


"Bu kalabalık Onur Gencer başta olmaz üzere onu azmettirenlere ders olacaktır" diyen Uçar, "Bu cinayetin tek sorumlusu Onur Gencer değil. Onur Gencer mahkemede ‘benim bu cinayeti neden işlediğimi merak eden Kobane davasına baksın’ dedi. Kobane davası AKP-MHP'nin güç kaybettiği için uydurduğu siyasi bir davadır. Deniz Poyraz cinayeti davası da tıpkı onun gibi hukuki olarak işlemiyor” şeklinde konuştu.

Cinayet sonrasında yaşanan tablonun iki mesaj içerdiğini belirten Uçar, “Kolluk azmettiricilere 'görevimizi tamamladık', bizlere de 'demokratik siyasete devam ederseniz sonunuz böyle olur' mesajı verdi. Fakat katliam sonrasında bu binaya yüzlerce insan geldi. Bu bina demokrasinin, barışın, eşitliğin teminatı olan bir binadır. Bu ülke 40 yıldır ölüm siyaseti yürütüyor. Onur Gencer’in abilerine sözümüzdür; İzmir'in sokaklarında yapılan her hak arayışı eyleminde Deniz'i, gülüşünü ve sesini göreceksiniz" dedi. (DUVAR)