Demir ocağı madeni için Danıştay’dan Dedeyazılıları sevindiren haber

Dedeyazı Köyü’ndeki demir ocağı madeninin saha ve üretim artırım talebine karşı dava açan köylüleri Danıştay haklı buldu. Buna göre maden ocağı kapasite artırımı yapamayacak.

Google Haberlere Abone ol

MALATYA – Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı Köyü'nde 2002 yılında kurulan demir ocağı madeni için köylülerinin verdiği 13 yıllık mücadele sonuç verdi.

Demir ocağı madeni için Malatya 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı” kararını, Danıştay 6. Dairesi onayladı. Bu kararla maden ocağında saha ve üretim kapasitesi artışı yapılamayacak.

Dedeyazı köylüleri 13 yıl boyunca maden ocağına karşı seslerini duyurmaya çalıştı

ÇED OLUMLU KARARINDA HUKUKA UYGUNLUK BULUNMADI

Kurulduktan kısa bir süre Mir Serhat Madencilik tarafından devralınan maden ocağı için projeler hazırlanarak madenin genişletilip üretim kapasitesinin artırılması istendi. 2008 ve 2012 yıllarında hazırlanan projelere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu verildi. Bunun üzerine Dedeyazı köylüleri, konuyu yargıya taşıdı. Avukat Tayfun Çakır, Dedeyazı köylülerinin demir ocağı madeni sahasının alanının ve üretim kapasitesinin arttırılmasına ilişkin ÇED kararının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın kabul edilerek ÇED’in iptaline karar verildiğini belirtti. Çakır, “Raporda ileri sürülen taahhütlerin muhtemel olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için yeterli olmadığı, patlamayla oluşacak titreşim ve hava şoku miktarı hesaplaması gibi projenin bazı ekolojik etkilerine yönelik yapılan değerlendirmelerde kullanılan hesaplama yöntemi ve formül seçiminde hataya düşüldüğü anlaşıldığından, ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi. Bakanlık ve Mir Serhat Madencilik şirketinin bu kararı temyiz ederek Danıştay’a taşıdığını ancak Danıştay 6. Dairesi’nin Malatya 2. İdare Mahkemesi kararını doğru bulduğunu, saha kapasite artışının reddine ilişkin kararın onandığını söyleyen Çakır, bu kararın maden ocağı tesisinin mevcut kapasiteyle faaliyetine devam edeceğini ancak hiçbir zaman alan ve üretim arttırması yapamayacağı anlamına geldiğini ifade etti. (DUVAR)