Demir-çelik devinde hileli iflas oyunu

Kardeşler arası anlaşmazlık İstanbul Arnavutköy’de kurulu demir çelik devinin sonunu getirdi. DÇT Demir Çelik Tel San AŞ'nin iflası istendi. İflas masası ise, fabrikanın içinin boşaltıldığı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin en önemli tesislerinden biri olan, DÇT Demir Çelik Tel San AŞ’nin iflas etti. Temeli 1970’li yıllarda Eminönü Perşembe pazarında küçük bir atölyede atılan fabrikada zaman içinde önemli bir büyüme yaşandı. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’daki birçok müşterisine mal tedarik eden fabrikanın yok oluşuna, ise Mustafa-Adnan Demirci kardeşler arasındaki anlaşmazlık yol açtı.

FABRİKASININ İFLASINI İSTEDİ

Silah seslerinin dahi yükseldiği belirtilen fabrika, yaşanan anlaşmazlık üzerine günden güne eridi. Şirketin yüzde 51 hissesini elinde bulunduran Mustafa Demirci, DÇT Demir Çelik’in iflasını talep etti. Dava dilekçesine göre Demirci, yüzde 51 hissesine sahip olduğu şirketin iflasını istedi. Şirketin yüzde 49 hissesi ise Adnan Demirci’ye ait durumda. İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada, Mustafa Demirci, şirketten 100 bin lira alacağını olduğunu öne sürdü. Ancak, kayıtlara göre, anılan dönemde şirketin hesaplarında bulunan 1,5 milyon dolar günler içinde ağabey Demirci’nin hesabına gönderildi.

İCRADAN SATILACAK

Mahkeme, zaman içinde içi boşaltılan, yönetimine üç inşaat işçisinin getirildiği şirketin iflasına karar verdi. İflas kararı 10 ay gibi kısa bir sürede çıktı. Kurulum maliyeti dahi 100 milyon lirayı bulan fabrikanın tasfiye işlemleri için dosya İstanbul 3. İflas Müdürlüğü’ne gönderildi. Fabrikanın varlıklarına ilişkin hazırlanan kıymet takdiri raporuna göre, tüm malların değeri 3,1 milyon lira olarak tespit edildi. Bu aşamadan sonra, tespit edilen mallar icra yolu ile satılıp, büyük bölümü kamuya ait olan borçlar ödenmeye çalışılacak. Şirketin tasfiyesi ile görevli iflas idaresinin, 'hileli iflas' iddiası ile yönetimde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Naylon fatura incelemesi yapılıyor

DÇT Demir Çelik’in yüzde 49 hissedarı Adnan Demirci'nin, ağabeyi Mustafa Demirci hakkında, Vergi Denetim Başkanlığı’na ihbarda bulunduğu belirlendi. Yapılan başvurularda, ağabey Mustafa Demirci’nin milyonlarca liralık onlarca naylon fatura aldığı öne sürüldü. İhbarlarda, Mustafa Demirci’nin kontrolünde olan şirketler arasında birçok fatura alışverişi olduğu belirtilerek “Bunların hiçbiri gerçekte mal alışverişine dayalı değil. Hem kamu hem ben zarara uğratıldım. Bu kişinin ticari hayattan derhal menedilip, gerekli ceza davalarının açılması gerekir” denildi. Sahte fatura temin edildiği belirtilen Gök Han Alüminyum Bakır şirketi hakkında Beylikdüzü Vergi Dairesi’nin “Bu firmanın asıl amacı, komisyon karşılığı sahte fatura ticareti yapmak…” yönünde rapor hazırlandığı anlaşıldı. Yapılan başvurular sonrası vergi müfettişlerinin Gök Han Alüminyum ve Mustafa Demirci’ye yönelik vergi incelemesi yaptığı öğrenildi.

Anlaşmazlıkta taraf oldukları iddia edilen polisler de yargılanıyor

DÇT Demir Çelik’in sahibi Mustafa-Adnan Demirci kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlık birçok davaya da konu oldu. Kardeşler arasında açılmış onlarca hukuk ve ceza davası bulunuyor. Adnan Demirci, ağabeyi Mustafa Demirci hakkında, fabrika içinde kendisini silahla öldürmeye teşebbüs ettiği gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu. Ağabey Demirci hakkında açılan ceza davasına ilişkin yargılama sürüyor. Kardeşler arasındaki kavgada, taraf oldukları gerekçesi ile birçok polis hakkında da dava açılmış durumda. Arnavutköy eski İlçe Emniyet Müdürü Haluk Öztürk’ün yanı sıra polisler Kemal Uçar ve Mehmet Demirkol hakkında da ceza davası açıldı. Eski emniyet müdürü Öztürk Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Uçar ve Demirkol ise Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Hisseleri alanlar işsiz çıktı

İki kardeş arasındaki kavga devam ederken şirketin yönetimine ilişkin ise ilginç gelişmeler oldu. Şirketin yüzde 51 hissesine sahip olan Mustafa Demirci, 30 Aralık 2020’da tüm hissesini Erdinç Çiçek isimli bir kişiye devretti. Çiçek ise hissesini, 15 Ocak 2021’de Ahmet Başar’a devretti. Yapılan araştırmalarda Çiçek ve Başar’a ait herhangi bir varlığın bulunmadığı, birkaç yıl öncesine kadar 200 milyon lira ciro elde eden şirketin çoğunluk hissesini alan kişilerin günlük işlerde çalıştığı belirlendi. Öte yandan, şirketin yönetimine getirilen Ferzende Önsever’in inşaat işçisi, Hasan Tahsin Kurt ile Samet Can Çetin’in ise işsiz olduğu öğrenildi. (EKONOMİ SERVİSİ)