DEM Parti'nin Batman'daki ön seçimine yoğun katılım

DEM Parti, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarını belirlemek amacıyla ön seçim gerçekleştiriyor. Batman'da sabah saatlerinden itibaren başlayan seçime katılım yoğun oldu.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

BATMAN - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Batman'da 4 bin delege ile ön seçime gitti. Delegeler, belediye başkan adayları, belediye meclisi ve il genel meclisi üye adaylarını belirlemek için oy kullandı.

Batman’da DEM Parti'nin ön seçimi, saat 09.00'da başladı. Ön seçimler, Beyaz Şato’da DEM Parti’den Batman Belediyesi Eş Başkanlığı için başvuru yapan 9’ü kadın 20’si erkek toplam 29 aday adayı, ön seçim öncesi delegelerin önüne çıkarak kendilerini ve projelerini tanıttı.

Delegeler, aday adaylarının konuşmalarını tamamlamasının ardından sandık başına gitti.

Oy kullanılacak salona, “Kentimizi ve kendimizi yönetiyoruz”, “Li ber tekoşîna zîndanan bê deng nemine”, “Bi jin jiyan azadiyê ber bi azadiye ve” yazılı pankartları asıldı.

Sandıkların güvenliğini sağlamak için, oy kabinlerinin önünde kurulan her sandıkta 3 kişi görevli olarak yerini aldı. Yoğun katılımın olduğu ön seçimde daha sonra oy kullanım işlemine geçildi.

Renkli görüntülerin yaşandığı oy verme işleminde kadınlar ve gençlerin ilgisi yoğun oldu. Kadınlar çocuklarıyla birlikte gelirken, değnekleriyle oy verme işlemine katılan bir delege dikkat çekti.

Salondaki görevliler yer yer aday adaylarının sandıklardan uzak durmasını ve delegelerin oy verirken kafa karışıklığı yaşamaması konusunda uyarılar yaptı.

'ADAYIMI BU SALONDA BELİRLEDİM'

Nujin Değirmenci, 20 yaşında ve ilk defa yerel seçimlerde oy kullanıyor. Değirmenci, yaşanan süreci şöyle anlattı:

"Adayımı bugün bu salonda belirledim. Babamla birlikte sabah saatlerinden beri buradaydık. Gelen gençler ve yaşlılar tarafından kayyıma yönelik öfke dillendirilip durdu. Bu kadar katılımcının olmasını beklemiyordum. Salon doldu taştı ve bunda kayyımın etkisi var. 29 aday adayı var. Bu Batman için yüksek bir rakam ve bu kadar seçeneğimizin olması gerçekten büyük bir demokrasi örneği. Genç bir kadın olarak, kadın ve yoksulluk projelerine emek verecek birini seçeceğim."

'BU HALK SENELERDİR BUGÜNÜ BEKLİYOR'

65 yaşında olan 9 çocuk annesi Metina Uğur ise son kayyımlardan önceki belediye eş başkanlarından çok memnun olduğunu ama kayyım atamalarından sonra şehrin yaşanmaz bir hale geldiğini söyledi.

Umar, "Bu halk senelerdir kayyımlardan çok çekti. Senelerdir bugünü bekliyor. Son yaşanan sel olayında bu şehirde 7 kişi kaybettik. İçimiz yandı. Yolsuzluk yapmayacak bu halkı daha da fakirleştirmeyecek birileri seçilsin istiyorum. Gelecek belediye eş başkanlarımızın başarıları bizim başarımız olacak. Biz Kürt halkının ileri gitmesini sağlayacak olanda yerel yönetimlerdir. Aklımda biri vardı ama bununla kalmayıp gelip tüm adayları dinledim. Bu şekilde vicdanım rahat bir şekilde oy verdim" dedi.

‘DEMOKRASİYE OLAN İNANCIMIZ TAZELENDİ’

Kararını adayları dinledikten sonra verdiği dile getiren Vedat Özer, şunları söyledi:

"Buraya gelmeden önce kimse aklımda yoktu. Burada aday adaylarını dinledikten sonra karar verdim. Bütün halk yüksek bir enerji ve heyecan ile sandık başına geldi arkadaşlarımız sabah 09.00’dan beri aralıksız olarak çalışıyor. Sandıkların güvenliğini sağlıyor. Hepsine minnettarız. Son dakikalar olmasına rağmen salon halen çok kalabalık. İnsanlar halen kendi aralarında aday adaylarını tartışıyor ve bu da bizlerin demokrasiye olan inancını tazeledi. Eşit ve adil bir şekilde Batman halkı için çalışmalar yürütecek eş başkanların seçileceğinden eminim. Kayyımları yollayacağız halklar iradesiyle gelecek eş başkanlar ile elinden gelen mücadeleyi verecek."

‘YORGUN DEĞİL HEYECANLIYIZ’

Delege olan Elif Erdem ise saat 16.00 olan sandıkların kapanış saatini ertelediklerini dile getirdi.

Erdem, "Bu sene meclis üyesine oy kullandığımız için mutluyuz. Halkımızın oylarına sahip çıkması acayip iyi hissettiriyor. Ve bunda kayyım politikalarının inanılmaz bir etkisi var. Sabah 09.00’dan beri çok yoğun bir şekilde çalıştık. Ve buna rağmen yorgunluk değil heyecan hissediyoruz" diye konuştu.

‘BAŞARI KÜRT HALKININ VE DEMOKRASİ ŞÖLENİ YÜRÜTEN PARTİMİZİNDİR’

Delegasyonda olan Bahoz Özsunal, katılıma şaşırdığını belirterek şöyle konuştu:

"Doğrusu halk bu seçime epey sahip çıktı ve katılım çok yüksek. İnanıyorum bu halkın gücü karşısında kayyım tez zamanda gönderilecektir. Ve seçim çalışmaları asıl bugünden sonra başladı. Ayrı olarak bugün Kürtlerin yılbaşı, bütün Kürt halkının ve Kürdistan’ın yeni yılı kutlu olsun. Bütün delegeler burada, ben kararımı daha önceden vermiştim çünkü adayları tanıyorum. Oy verme işlemi halen devam ediyor. İnanıyorum ki başarılı ve hayırlı olan kimse o kazanacak. Başarı Kürt halkının ve demokrasi şölenini yürüten partimizindir."

OY SAYIM İŞLEMİ BAŞLADI

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından oy sayımına geçildi. Önce zarflar ve sonrasında içerisindeki 3 farklı oy sayılacak.

Kadın ve erkek il genel meclisi üyeleri oyları sayıldıktan sonra belediye meclis üyeleri ve en son eşbaşkan adayları sayılacak.

ALİ BOZAN: MERSİN ÖN SEÇİMLERİ İKİNCİ TURA KALDI

Batman Belediye eş başkan adayları için yapılan ön seçiminde bulunan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan Gazete Duvar’a ön seçim sürecini değerlendirdi. Mersin’deki yapılan ön seçimlerin ikinci tura kaldığını dile getiren Bozan şöyle devam etti:

"Hem kadın hem erkek eşbaşkan aday adaylarımız 50+1 oy alamadığı için ikinci tura kaldı bilgilerini az önce arkadaşlar benimle paylaştı. Bugün Batman’dayım saat 19.00’a kadar oy verme işlemleri sürdü çünkü aday adayları saat 12.00’ye kadar halkın sorularını cevaplayarak kendini tanıttı. Burada şunu gördük, ben sandık başlarında durdum seçim çizelgelerindeki isimlere baktım. Köylerden gelen yaşlılar var, çocuklarıyla gelen kadınlar var. Gelip 1 saat boyunca sandık başında oy kullanmak için beklediler. Bu partimiz için çok değerli."

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan


‘KAYYIM ATAMAYI AKILLARINDAN BİLE GEÇİREMEZLER’

Ön seçimler ile halkın mesaj verdiğini belirten Bozan, "Parti genel merkezimizin aldığı ön seçim kararının ne kadar yerinde bir karar olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda halkın ön seçime ne kadar sahiplendiği de gözler önünde. Bu saat itibariyle sayım işlemleri başladı halk heyecanla şu an bu salonda bekliyor. AK Parti iki dönem bizim belediyelerimize kayyım atadı. AKP’nin ülkenin genel gidişatı, siyasal atmosferi ve ekonomik koşullarına baktığında yeniden kayyım atamayı akıllarından bile geçireceklerini düşünmüyorum. Çünkü bir kere daha Kürdistan’da belediyelerimize kayyım atanırsa, zaten devletin bugüne kadar uygulamalarından dolayı bu coğrafyada yaşayan yurttaşların devletle bağları sıkıntılı. Yeniden bu halkın iradesine ipotek konursa ben o bağların tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi.

‘BELEDİYELER BİZİM EVİMİZ CANIMIZ PAHASINA SAVUNACAĞIZ’

"Şunu unutmasınlar Batman halkı, sandığa gitti kendi eş başkan adaylarını, il meclis ve belediye meclis üyelerini kendisi belirledi" diyen Ali Bozan, "Yarın öbür gün kayyım atarsanız halkın evlerine atamış olacaksınız. Bugün sizlerin bir evi var. Evlerinizin tapusu var, ailenizle birlikte yaşıyorsunuz dışarıdan birileri geldi size saldırdı ve evi sizden aldı. Ve şikayet edeceğiniz bir yer yok. O zaman ne yaparsınız? Canınız pahasına evinizi savunursunuz. Belediyeler bizim evimiz ve onları canımız pahasına savunacağız" şeklinde konuştu.

OY SAYIMI BAŞLADI

Zarf sayımının ardından il meclis ve belediye meclis üyelerinin oy sayımı başladı.

Kürtlerin "sersal" olarak adlandırdığı yılbaşı olması vesilesiyle çocuklar yüzlerini boyayarak salonda bekleyen halkın arasında dolaşıp tekerlemeler söyledi. Renkli görüntüler eşliğinde oy sayım işlemleri devam ediyor.

Geçersiz sayılan oylar halka açık bir şekilde gösterilerek seçim heyetine sunuldu.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin oy sayımı son buldu ve belediye eş başkan aday adaylarının oy sayımı başladı.